SRNA od prvog dana sa Srpskom

Novinska agencija Republike Srpske „Srna“ formirana je 7. aprila 1992. godine na Palama, odlukom Narodne skupštine tadašnje Srpske Republike BiH, kao Srpska novinska agencija – prva srpska novinska agencija u istoriji.

SRNA RS

„Srna“ je bila prvi medij srpskog dijela BiH i formirana je u času kada su već započinjali ratni sukobi i kada su glavni predratni mediji u BiH bili pod ratnom i propagandnom kontrolom takozvane Republike BiH.

Od tada, „Srna“ je već 21 godinu svakodnevni hroničar života, prvenstveno Republike Srpske, a zatim i BiH, Srbije, regiona i svijeta.

„Srna“ je do danas prikupila, obradila i objavila oko dva miliona informacija – od novinskih vijesti preko intervjua, analiza, osvrta, foto i fono izvještaja… Samo u prošloj godini „Srna“ je objavila 95.000 vijesti, oko 21.000 fotografija i oko 1.000 fono izvještaja.

Za sve ove godine kroz „Srnu“ je prošao veliki broj novinara, ali i prevodilaca i drugog kadra koji je važan u procesu „pravljenja“ informacija.

Uz već afirmisane novinare i urednike, u Srni su zanat „ispekli“ mnogi novinari koji i dalje rade u Agenciji ili u nekom od medija u Republici Srpskoj i regionu.

„Srna“ je svojom angažovanošću i predanim radom postala medijski simbol Republike Srpske. Za mnoge građane Srpske svi mediji koji djeluju u njoj su – „Srna“.

Uz visoka odlikovanja koja je „Srna“ dobila za svoj rad od institucija Republike Srpske, ta percepcija građana kojom se sve stavlja pod Srnin žig – možda je i najveće priznanje Srninim novinarima.

„Srna“ svoje informacije plasira na područje Srpske, BiH, Srbije i cijelog regiona, ali i u svijet posredstvom ugovora i saradnje sa najvećim globalnim agencijskim mrežama.

Ona je danas moderna agencija, sa zanatski i tehnički obučenim kadrom, sposobna da dnevno proizvede više od 250 informacija, uključujući foto i fono izvještaje.

„Srna“ je neodvojivo vezana za nastanak Republike Srpske i predstavlja jednu od njenih najstarijih i najznačajnijh institucija. Ko god je nekim poslom ušao u Srpsku za 21 godinu njenog postojanja – ušao je i u Srnine vijesti.

Agencija u treću deceniju postojanja ulazi sa jasnom namjerom da ispuni sve profesionalne izazove i da ostane informativni centar, prevashodno Republike Srpske, ali i da bude značajan medijski faktor u regionu.

„Zahvaljujemo svim našim korisnicima na dosadašnjoj saradnji i obećavamo da će „Srna“ nastaviti neprekidni informativni rad za dobrobit svih građana i za dobrobit Republike Srpske“, navode iz SRNE.

Rukovodstvu i zaposlenima u Novinskoj agenciji „Srna“ upućene su brojne čestitke povodom 21 godine rada i krsne slave Blagovijesti.

Posted on april 7, 2013, in Republika Srpska i BiH and tagged . Bookmark the permalink. Postavite komentar.

Ostavite komentar

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se / Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se / Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se / Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se / Promeni )

Povezivanje sa %s

%d bloggers like this: