Dodik svjedoči na suđenju Karadžiću u utorak

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik svjedočiće u dokaznom postupku odbrane Radovana Karadžića u Haškom tribunalu u utorak, 9. aprila.

dodik na sudjenu karadzicu

Karadžić se zahtjevom za svjedočenje obratio Dodiku još u aprilu prošle godine, kada je zatražio da predsjednik Republike Srpske izdvoji „sat do dva“, kako bi se 11. juna sastao sa Karadžićevim pravnim savjetnikom Piterom Robinsonom.

Najavljeno je da će glavno ispitivanje trajati jedan čas, dok tužilaštvo procenjuje da će mu za unakrsno ispitivanje biti potrebna dva časa.

Glavni pretres na suđenju bivšem predsjendiku Republike Srpske Radovanu Karadžiću biće nastavljen sutra, kada će nastaviti davanje iskaza Milorad Skoko, bivši ministar energetike i direktor „Elektrodistribucije Republike Srpske“, a nakon njega svjedočiće Soniboj Škiljević, bivši zamjenik upravnika Kazneno-popravnog doma „Butmir“ na Kuli, u sarajevskoj opštini Ilidža.

Škiljeviću je pred Sudom BiH suđeno zbog propusta da spriječi ili kazni počinioce zločina nad nesrpskim zatvorenicima, te je 2010. bio osuđen na osam godina zatvora, da bi ga 2011. Apelaciono vijeće oslobodilo optužbi.

Na listi svjedoka nalaze se još general Dušan Kozić, nekadašnji predsjednik Vlade Republike Srpske, LJubislav Simić iz Bratunca i akademik iz Beograda Kosta Čavoški.

Pretresno vjeće još nije donijelo odluku o zahtjevu tužilaštva da se isključi iskaz Čavoškog, koga je Karadžić pozvao kao svjedoka-vještaka.

Karadžića optužnica tereti za genocid u Srebrenici, za progone nesrpskog stanovništva sa velikih područja BiH „na koje su Srbi polagali pravo“, za teror nad civilima tokom opsade Sarajeva i za uzimanje pripadnika UN za taoce.

Nakon pauze od pet sedmica, u sudnicu se sutra vraća general Ratko Mladić kada će dokazani postupak nastaviti tužilaštvo koje započinje „srebreničku fazu“ u ovom predmetu, a kao prvi naredni svjedok najavljen je francuski istražilac Žan-Rene Ruez, koji je za tužilaštvo u Hagu predvodio istragu o događajima na području Srebrenice 1995. godine.

Poslije jednomjesečne pauze sutra se nastavlja i suđenje bivšem predsjedniku Republike Srpske Krajine Goranu Hadžiću, koji je optužen za progone i ubistva, deportacije i prisilno premještanje nesrpskog stanovništva sa područja istočne Slavonije od juna 1991. do kraja decembra 1993. godine.

Za utorak, 9. aprila, najavljenja je statusna konferencija u žalbenom predmetu penzionisanog generala MUP-a Srbije Vlastimira Đorđevića, koji je u februaru prošle godine osuđen na 27 godina zatvora zbog zločina nad albanskim civilima na Kosovu u prvoj polovini 1999. godine.

Odbrana je u žalbenom podnesku zatražila da Đorđević bude oslobođen ili da su me ublaži kazna, a tužilaštvo zahtijeva kaznu doživotnog zatvora.

Žalbena rasprava najavljena je za 13. maj. SRNA

Advertisements

Posted on april 7, 2013, in Region i Svijet and tagged . Bookmark the permalink. 1 komentar.

  1. pozajmljen komentar
    …………………………..
    Zar stvarno mislite da ce bnam Rusi pomoci????
    Potrazite malo na ruskim sajtovima sta se radi sa Ruskim veteranima koji su se borili za Srbiju.Ukidaju im se invalidske penzije, oduzima im se srpsko drzavljanstvo. Pa cak su skinuli tablu sa Ruske crkve u Beogradu sa imenima poginulih Rusa, nismo mi zasluzili niciju pomoc….

Ostavite komentar

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

w

Povezivanje sa %s

%d bloggers like this: