Sindikat Željeznica RS: Hitan sastanak s Vladom ili protesti

Predstavnici svih šest sindikata Željeznica Republike Srpske /ŽRS/ odlučili su na današnjem sastanku da od Vlade Srpske zatraže hitan sastanak zbog, kako su rekli, grubog kršenja sporazuma iz 2011. godine postignutog između Vlade, „Željeznica“ i sindikata ovog javnog preduzeća.

zeljeznice rs

Predsjednik Samostalnog sindikata saobraćajno-transportnih djelatnosti ŽRS-a Zlatko Marin izjavio je novinarima u Prijedoru da je od osam tačaka sporazuma iz 2011. godine ispoštovana samo jedna.

„Donijeli smo i odluku da organizujemo proteste i blokadu putnih prelaza ako se Vlada Republike Srpske i resorno ministarstvo ne odazovu našem zahtjevu“, dodao je Marin.

Predsjednik Samostalnog sindikata mašinovođa ŽRS-a Simo Cvjetković rekao je da su se sindikalci morali obratiti Vladi, jer, prema njegovim riječima, nemaju pregovarača u upravi ŽRS-a.

On je naveo da viška radnika u ŽRS-u ima, ali da postoji i obaveza poslodavca da sa sindikatom usaglasi obeštećenja viška radnika.

„Dugovanja prema radnicima iznose sigurno oko pet miliona maraka, a radikalnije mjere neće donijeti dobra ni nama ni njima“, istakao je Cvjetković.

On je dodao da je jutros od Uprave ŽRS-a dobio raskid ugovora o profesionalnom obavljanju djelatnosti i da vjeruje da je to zbog toga što često ukazuje na propuste koji opterećuju poslovanje preduzeća.

Cvjetković je rekao da još nije vidio obrazloženje odluke o raskidu ugovora i najavio da će iskoristiti sve pravne lijekove, ističući da reprezentativne sindikalne predstavnike uprava niti može birati niti može smjenjivati. SRNA

Advertisements

Posted on april 3, 2013, in Republika Srpska i BiH and tagged . Bookmark the permalink. Postavite komentar.

Ostavite komentar

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

w

Povezivanje sa %s

%d bloggers like this: