U Lastvi otvorena ribolovna sezona (FOTO)

Ovogodišnja ribolovna sezona na rijekama i jezerima kojima gazduje Sportsko ribolovno društvo /SRD/ „Trebinje“ otvorena je danas tradicionalnim druženjem u ribarskoj kući, bacanjem prvih udica u vode u Lastvi kod Trebinja, te nadmetanjem u pravljenju ribljeg kotlića.

otvorena ribolovna sezona u trebinju

Predsjednik ovog društva Mićo Ninić rekao je da je prošle godine izvršeno poribljavanje voda sa oko 120.000 mlađi kalifornijske i potočne pastrmke, te sa oko 10.000 šaranske mlađi.

Ninić je najavio da će biti sačinjen projekat poribljavanja sa autohtonom potočnom pastrmkom kojom će u narednom periodu biti obogaćen riblji fond na ovom području.

On je istakao da se vode kojima gazduje SRD „Trebinje“ najviše poribljavaju u Republici Srpskoj, a sve zahvaljujući pomoći „Hidrolektrana na Trebišnjici“ i gradu Trebinju.

Ninić je podsjetio da je SRD „Trebinje“ osnovano 1934. godine i da trenutno ima više od 300 članova, među kojima je veći broj žena, kao i 25 polaznika škole ribolova. Godišnja članarina iznosi od 38 do 68 KM, a besplatna je za djecu od 14 godina.

Božo Milić, 64-godišnji ribar iz Nikšića, kaže da se ribarstvom bavi 40 godina i da sa zadovoljstvom svake godine dolazi u Trebinje na otvaranje ribolovne sezone, gdje sa prijateljima razmjenjuje iskustva, uz druženje i spremanje ribljih specijaliteta.

Neška Kovač iz Trebinja ističe da je strastveni ribolovac 35 godina i da nikada nije otišla u krivolov.

„Volim ribu, a zabacivanje udice u naše rijeke za mene je jedan od najefikasnijih metoda odmora i opuštanja“, rekla je Kovačeva.

Tradicionalno, nakon zimskog lovostaja, u Lastvi se okupio veliki broj ribara i gostiju iz Trebinja i susjednih hercegovačkih i crnogorskih gradova, Dubrovnika, Mostara i Čapljine koji su se cijeli dan uz pjesmu družili i nadmetali u pravljenju kotlića.

Paljenjem više od 70 mreža i 40-ak parangala koje su krivolovci koristili za ilegalni ulov na Trebišnjici i ostalim riječnim tokovima, a zaplijenile su ih ribočuvarske službe prošle godine, SRD je skrenulo pažnju javnosti da je ovakav način lova nesavjesnih pojedinaca strogo zabranjen i da kazna za nepoštivanja zakona o ribarstvu iznosi od 3.000 KM do 9.000 KM.

Druženje ribara kod ribarske kuće u Lastvi nastavljeno je takmičenjem u spremanju ribljeg kotlića, a SRD „Trebinje“ pobrinulo se da bude dovoljno hrane za sve prisutne ljubitelje ribljih specijaliteta. SRNA

Posted on mart 30, 2013, in Sport and tagged . Bookmark the permalink. Postavite komentar.

Ostavite komentar

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se / Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se / Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se / Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se / Promeni )

Povezivanje sa %s

%d bloggers like this: