Tandem koji uspijeva sve, pa da dovede i Italijane…

Opera “ Na Drini ćuprija“ koju režira Emir Kusturica, dobila je datum premijere, na Vidovdan sledeće godine, i to naravno u Višegradu, odnosno velelepnom Andrićgradu.  Emir Kusturica, zajedničkim snagama sa Miloradom Dodikom, dobio je zeleno svijetlo i iz Italije.

dodik, kusta i italijani

 

Predstavnici italijanskog pozorišta “La Veniće Verdijana” nisu krili zadovoljstvo što su ih njihovi domaćini tako lijepo dočekali, pa su mnogo i govorili o umjetničkom stvaranju Kusturičine opere, kao i njenoj premijeri širom Evrope.

Emir Kusturica se pojavio u malo neuglednom, ili kako on voli da kaže umjetničkom izdanju. Ponovio je da njegova stvaranja, naravno, predstavljaju kulturni preporod Republike Srpske. Najavio je dovođenje velikih imena, velike događaje, a nije se latio ni priče o svom velikom poduhvatu sa Monikom Boluči, koji će da snima u Trebinju. Na pitanje novinara koliko para će da bude izdvojeno iz budžeta Republike Srpske, za ove filmove, tvrdi ništa, sve je to iz donacija, reče zbunjeno. A gospodin Dodik nije ni htio da odgovori na pitanje.

Ali ono što nije mogao da ne kaže, jeste da Republika Srpska uvijek daje podršku pravim stvarima, pa tako i ovaj put. I sve špekulacije oko nikla koji je pronađen u blizini Višegrada, kao i o sporovima oko imovine, komentarisati nije htio. Jer to su, kaže, špekulacije i njima neće da se bavi. Svoje goste Dodik je ispratio, zadovoljnog osmijeha i pogleda.

Kako je došlo do saradnje, i šta sve ona podrazumijeva, nikome od pristunih novinara nije baš ostalo jasno, ali bitno je da Republika Srpska doživljava svoj kulturni preporod.

Tijana Simović, dopisnik portala TrebinjeLive iz BanjaLuke

Posted on mart 28, 2013, in Republika Srpska i BiH and tagged . Bookmark the permalink. Postavite komentar.

Ostavite komentar

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se / Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se / Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se / Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se / Promeni )

Povezivanje sa %s

%d bloggers like this: