Počeo međunarodni simpozijum agronoma Republike Srpske

U Trebinju je danas počeo trodnevni međunarodni simpozijum i naučno-stručno savjetovanje agronoma Republike Srpske, na koje je pristiglo više od 200 naučnih radova iz 14 zemalja Evrope.

medjunarodni simpozijum agronoma rs

Osim iz zemalja bivše Jugoslavije, radovi kojima su obuhvaćene najvažnije oblasti agrarnog i ruralnog razvoja prijavljeni su i iz Albanije, Mađarske, Češke, Rusije, Ukrajine, Italije i drugih evropskih država, zbog čega je ovogodišnje savjetovanje dobilo međunarodni karakter.

Dekan Poljoprivrednog fakulteta u Banjaluci Aleksandar Ostojić istakao je da je poljoprivrednoj proizvodnji neophodno vratiti izgubljeni dignitet, zbog ključne uloge koju ima u društvu.

„Sadašnji prinosi u biljnoj i animalnoj proizvodnji i pored velikog genetskog potencijala biljaka i životinja, te angažovanja brojnih stručnih i naučnih institucija Republike Srpske, niži su od prinosa u razvijenim zemljama i pored povoljnih prirodnih uslova“, istakao je Ostojić.

On je napomenuo da je rast poljoprivredne proizvodnje u posljednjih pet godina pozitivan, ali još nedovoljan da bi se snažnije povećao ukupan obim proizvodnje osnovnih poljoprivrednih proizvoda, što, kako kaže, predstavlja veliki izazov za sve institucije koje se bave agrarnim sektorom u Republici Srpskoj.

„Strateški programi agrarnog i ruralnog razvoja sporo se i nedosljedno realizuju, kadrovi se nedovoljno koriste, a seoska gazdinstva su bez šire podrške institucija“, smatra Ostojić.

On kaže da je svrha ovakvih skupova prezentacija naučnih rezulatata, iznošenje novih ideja, razmjena iskustava i davanje određenih rješenja.

Osim naučno-stručnog dijela, 29. marta biće organizovan i dan za poljoprivredne proizvođače kada će biti predstavljeno 10 stručnih radova. Tokom savjetovanja biće upriličena i prezentacija lokalnih proizvoda ispred hotela „Leotar“.

Predstavnici Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske, koje je i pokrovitelj simpozijuma, uputili su telegram učesnicima skupa u kome su poželjeli uspješan rad agronomima, navodeći da će ih Ministarstvo i dalje podržavati ovakvim i sličnim skupovima, te podsticati istraživanja u oblasti poljoprivrede i ruralnog razvoja.

Međunarodni simpozijum i naučno-stručno savjetovanje agronoma Republike Srpske organizovao je Poljoprivredni fakultet iz Banjaluke u saradnji sa Biotehničkim fakultetom univerziteta u LJubljani. SRNA

Advertisements

Posted on mart 27, 2013, in Istočna Hercegovina and tagged . Bookmark the permalink. Postavite komentar.

Ostavite komentar

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

w

Povezivanje sa %s

%d bloggers like this: