Trebinjski astronomi posmatrali kometu PANSTARRS

Članovi Trebinjskog Astronomskog Udruženja su iskoristili vedro nebo u subotu 16. marta 2013. da prvi u RS i BiH uoče sjajnu kometu PANSTARRS. Nakon zalaska Sunca u večernjem sumraku, sa Crkvine uočili su sjajnu kometu koja je sa južne, prešla na sjavernu zemljinu poluloptu i postala vidljiva za osmatrače sa naših geo-širina.

panstarrs

Po njihovim riječima, bilo je ovo probno posmatranje, jer nisu znali da li će kometa uopšte biti vidljiva. Naoružani manjim teleskopom i dvogledom, zauzeli su položaj na vidikovcu, na jugo-zapadnom dijelu kompleksa Hercegovačke Gračanice. Ispod se pružalo, polako toneći u tamu i paleći svoja svijetla. Kometu su očekivali na zapadnom nebu niže nad horizontom.

„Noć je polako padala, oko 18 časova i 20 minuta, otprilike 20 stepeni nad zapadnim horizontom, kometa je uočena dvogledom. Iako je nebo još bilo svijetlo od kasnog sumraka, kometa se zahvaljujući svom sjaju od +1 magnitude, lako uočavala. Kako je mrak padao, kometa je postajala lakše uočljiva“, ističu za TrebinjeLive iz TAU i dodaju „U teleskopu pri raznim uvečanjima, bila je lijep prizor sa sjajnim zvjezdolikim jezgrom, magličastom ovojnicom-komom oko jezgra velikom 6 ugaonih minuta i repićem dugim oko pola stepena usmjerenim gotovo okomito na horizont“.

panstarrs

Iako nisu imali kvalitetnu fotografsku opremu, već samo obični digitalac na tronošcu, koristeći maksimalnu ekspoziciju od 5 sekundi, kometu su uspjeli uhvatiti i elektronskim okom. Istina slabije, ali lijepa je bila panorama Trebinja u noći sa malom kometom nad njim na niskom zapadu – govore članovi TAU.

Oko 19 časova i 15 minuta kometa je zašla za brdo Kličanj i prestala biti vidljiva do nekog narednog skorog posmatranja kojom prilikom članovi TAU namjeravaju organizovati javno posmatranje za građane sa većim teleskopima.

Posted on mart 17, 2013, in Istočna Hercegovina and tagged . Bookmark the permalink. Postavite komentar.

Ostavite komentar

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se / Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se / Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se / Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se / Promeni )

Povezivanje sa %s

%d bloggers like this: