U Herceg Novom predstavljen film “ Sveti Sava i Boka Kotorska“

Zdravko Šakotić/Stalni dopisnik portala TrebinjeLive iz Herceg Novog – U okviru obiježavanja 300 godina od podizanja hrama svetog Vaznesenja Gospodnjeg na Toploj hercegnovske crkvene opštine u ponedeljak su u rezidenciji Ljubibratića na Toploj organizovala prvi kulturno umjetnički program povodom ovog vlikog jubileja naroda Herceg Novog i Boke.

sveti sava i boka kotorska

Riječ je o promociji novog, 2 broja časopisa „Sava“ glasnika hercegnovskih Crkvenih opština i filma „Sveti Sava i Boka Kotorska“ autora novinara Perice Đakovića iz Herceg Novog.U prepunoj sali rezidencije prvo je prikazan dokumetarni film „ Sveti Sava i Boka Kotorska“ koji je prošle godine na festivalu medija i režije Interfer u Budimpešti dobio prvu nagradu.Kroz film koji traje 18 minuta uz odličnu fotografiju paroh luštički jerej Nikola Urdešić, publciste Vasko Kostić iz Tivta i dr Goran Komar iz Herceg Novog kazuju o boravku Svetog Save 1219 godine u Boki.

Analitičkom kazivanjem potkrepljenim istorijskim činjenicama ,sagovornici autora filma daju svoj doprinos premošćavanju generacijskog jaza koji je izazvan diskonituitetom u srpskoj nacionalnoj istoriji i vrijednostima Srpsta i mjestu Svetog Save i svetosavlja u cjelini. Kod mladih se to može zapaziti i „golim okom“, kako u načinu mišljenja, tako i u nedovoljnom poznavanju usvajanju i primjenjivanju temeljnih vrijednosti iz nacionalne istorije.

goran komar

-Ovaj dokumentarni film Perice Đakovića je zaista vrijedan za nas u Novom čak za naše održanje na ovom parčetu Jadrana. Zato treba pomoći Đakovicu da učini tehniku svoje televizije još boljom. Ne govorim ja o nagradama on je to zaslužio . Njemu treba pomoći da formira tu tehniku da bi taj posao koji sada radi uspješno još niz godina radi puno kvalitetnije i bolje i da se orjentiše na snimanje što više filmova ovog tipa , da se orjentiše radu na dokumentarne filmove mada on to već i čini širom Crne Gore, Boke i Hercegovine. To je pokušaj da se otrgne od zaborava onog što narod Crne Gore, Boke i Hercegovine nosi u sebi, što zna i prenosi sa koljena na koljeno o sebi i tome ko je i što je. Mnogo je primjera iz naše neposredne prošlosti kako su nam nedostajale kamere na mnogom mjestima. Ja ću vas posjetiti na 1990 i 1991 godinu na nešto što ne možemo nikada zaboraviti kada su Hercegovački Srbi na onim područjima iz kojih smo većina potekli ovdje prisutni prišli svome novome suočavanju sa tragedijom vasijonskih razmjera eshumacijom svoje nejači iz hercegovačkih jama. Znate tada su angažovani određeni ekspertni timovi pa smo vidjeli i sudske ljekare i patologe. Vjerujte u nedovoljnoj mjeri no to što je najviše nedostajalo nama nedostajale su kamere. Mi smo kao narod morali načiniti određene filmske zapise koje su najvećeg kvaliteta da bi sve to pokazali svijetu.- rekao je na promociji filma publicista dr Goran Komar i dodao, poslednjih nekoliko godina smo imali sreću da posmatramo njegove emisije zabavno dokumentarnog karaktera u obliku serijala „Pisma iz Novog“ kojem je pokazivao naš grad u jednom krasnom svjetlu i mi kao srpsko pravoslavna zajednica moramo biti zahvalni Perici Đakoviću i pomoći taj rad od dugoročne koristi za sve nas.

U drugom dijelu večeri promovisan je drugi broj časopisa „Sava“ je glasnih Hercegnovskih crkvenih opština.

casopis sava herceg novi

Svojim dolaskom u Herceg Novi ja i moji saradnici došli smo na ideju na oformimo jedan časopis koji bi nas podsjećao na Svetog Savu i koji bi afirmisao svetosavsko nasleđe u Boki a sa sa ciljem da nas sve vraćamo sebi i koji će nas podsjećati šta se dešava u našoj crkvi.Namjena tekstova „časopisa „Sava“je da afirmiše ono svetosavsko u Boki. Moramo da kroz ono što objavljujemo kroz riječi Svetog Save da li mi kao narod još njega razumijemo. I ovaj film brata Perice i časopis“Sava“jeste prije svega edukativno didaktičkog karaktera ima za cilj da učini pojedinca boljim.Mi kao narod volimo da imamo takve stubove takve mrginje. Za nas je presudno važno da imamo naše svetitelje jer su oni zalog naše budućnosti i naše sreće.Mi nijesmo danas narod koji ima visoko razvijenu tehniku ali imamo nešto što je mnogo vrednije ima svetitelje . Pokušali su mnogi do naših dana da ovaj narod ostave bez kompasa da bude ne stado nego krdo jer stado ima pastira.Zato je ovaj film io ovo glasilo koje izlazi svaka dva mjeseca uz list „Dan“. Jer prema riječima oca Radomira Nikčevića, Srbi su dovedeni u neobičnu situaciju da moraju,tako reći, ponovo otkrivati, učiti, doučavati i usvajati temeljne vrijednosti svoje države i nacije, vjere i kulture,,da moraju figurativno rečeno, ponovo „učiti srpski“.Poznato vam je da cijela Crna Gora puna toponima Svetog Save zato je u vremenu kriza dobro da se vratimo Svetom Savi zato je ovaj film i časopis dragocjen i dobio sam blagoslov mitropolita Amfilohija da zajedno sa saradnicima radim na tim projektima zaključio je Nikčević.

-Mi znamo ko je bio naš prvi pisac i prvi učitelj.,prvi prosvetitelj a to je bio Sveti Sava.Kao što smo mi jedini grad u Boki koji zna svoju godinu osnivanja 1382 tako se zna i ime prvog srpskog pisca i prosvetitelja što je paradoksalna situiacija za mnoge druge narode jer se njima nezna taj prvi obrazovni učilac. Danas imamo situaciju da Svetog Savu protjeruju iz škola u Crnoj Gori.U drevna vremena su sveci hodali oko nas i ja sam intimno ponosan štou centro mol mikro kosmosa a to je Boka Kotorska lik Svetog Save koji je ličćno svojom rukom i nogom kročio na ostrvu svetog Arhangela Mihaila i formirao Zetsku epishopiju.U to vrijeme su sveci bili na čelu država a upitaću vas koga danas imamo na čelu država to govorim u genitivu množine da mi se ne zamjeri da mislim na posmodernu šprdnju na ovim našim prostorima nego generalno ko je na ovim našim prostorima i uošte u svetu na čelu država.U početku je svako slovo bilo sveto. I zato dijelo Svetog Savei njegovi sledbenici su galerija istorijskih ličnosti za pamćenje-rekao je na promociji književnik Nikola Malović.

Advertisements

Posted on mart 12, 2013, in Region i Svijet and tagged . Bookmark the permalink. Postavite komentar.

Ostavite komentar

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

w

Povezivanje sa %s

%d bloggers like this: