Školarci pješače po pet kilometara

Ratomir Mijanović / Glas Srpske– I dok je uvođenje javnog saobraćaja na području Trebinja obradovalo mnoge stanovnike ovog grada, brojni učenici iz prigradskih naselja sa polaskom prvih autobusa ostali su “kratkih rukava”.

skolarci pjesace i po 5 km

To se odnosi na mještane Ivanice, na samoj granici sa Hrvatskom, kao i mještane sela Vučje na području RS i Nudo na samoj granici sa Crnom Gorom. Kod njih je saobraćajna veza sa Trebinjem autobusima dovedena u pitanje.

“Ušće prevoz”, koji je do prije 15 dana prevozio putnike sa Ivanice, među kojima je bilo najviše đaka, uputio je zahtjev da se subvencije sa 900 maraka povećaju na 1.500 KM kako bi i dalje nastavio sa prevozom.

– Iz plana javnog prevoza izuzet je putni pravac Trebinje – Ivanica – Trebinje, zbog čega je došlo u pitanje saobraćanje na tom pravcu. Ako se subvencija poveća na 1.500 KM, uspjeli bismo da zadovoljimo minimum poslovanja i održimo prevoz đaka tri puta dnevno kao i do sada – kažu u “Ušće prevozu”.

Kako saznajemo, rukovodstvo Trebinja više neće subvencionisati ovaj prevoz. Mještani se ipak nadaju da će grad pomoći održavanje ovog pravca, a ako neće Trebinjci, pomoć je obećao Andrija Šimunović, načelnik opštine Ravno, kojoj pripada Ivanica.

Slična situacija je i u selima Vučja i Nudo, odakle učenici svakodnevno u Trebinje putuju do škole.

Njihov autobus se okreće na stadionu malih sportova kod crkve u Aranđelovu, odakle djeca idu pješke, a mnogima su prve kuće udaljene oko pet kilometara.

– Ni za vrijeme rata nije bilo problema u prevozu, a evo sada se sve promijenilo. “Ušće prevoz” je prevozio putnike, a sada je odustao zbog niske cijene gradskog prevoza. Sve bi to bilo lijepo da autobus može da ide do Vučje i Nudola. Ovako, dobismo ponovo đake pješake poslije dugo godina – kaže mještanin Nebojša Kovačević.

Mještani ovih sela ipak se nadaju da je riječ o propustu i da će prevoz uskoro biti normalizovan. Ako se to ipak ne dogodi, odlučili su da se zapute i do gradonačelnika Trebinja Slavka Vučurevića da im pomogne u rješavanju ovog pitanja. Od Vučurevića juče nismo uspjeli da dobijemo komentar.

Advertisements

Posted on mart 12, 2013, in Istočna Hercegovina and tagged . Bookmark the permalink. Postavite komentar.

Ostavite komentar

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

w

Povezivanje sa %s

%d bloggers like this: