Proizvodnja struje premašila sva očekivanja

Hidroelektrane sistema „Elektroprivrede RS“ trenutno ostvaruju obim proizvodnje za oko 27 odsto veći od planiranog za ovaj period godine, potvrdili su iz Direkcije za proizvodnju ERS. Dnevna proizvodnja struje u hidroelektranama ovih dana iznosi više od devet gigavat-časova, a i dotoci rijeka su više nego dobri.

dobra proizvodnja struje

Tako su, prema podacima iz ERS, dotoci u januaru na Trebišnjici bili 185,64 odsto veći od predviđenih i iznosili su 159 metara kubnih u sekundu, na Drini su premašili očekivanja za 117,63 odsto sa 367 metara kubnih u sekundu, a na Vrbasu za 169,91 odsto, gdje se u svakom sekundu slije 111 metara kubnih.

U Direkciji za proizvodnju ERS objasnili su da dugoročnu stabilnost proizvodnje električne energije ne mogu najaviti za cijeli sistem, ali da ga trenutno mogu zagarantovati kada je u pitanju sistem HE na Trebišnjici.

„HE na Trebišnjici je akumulacioni hidrosistem i kod njega je dugoročno planiranje proizvodnje na osnovu trenutne hidrologije moguće. S obzirom na trenutno veliki sadržaj vode u akumulaciji Bileća, odnosno kote koja je deset metara iznad plana, što je energetski posmatrano 200 gigavat-časova iznad plana, moguće je najaviti stabilan rad elektroenergetskog sistema ERS u narednom periodu“, naveli su u Direkciji za proizvodnju ERS.

Oni su pojasnili da se kod protočnih hidroelektrana, HE Višegrad i HE Bočac, ne može na osnovu trenutnih dotoka obezbjeđivati dugoročna proizvodnja, jer one imaju akumulacije koje obezbjeđuju proizvodnju za jedan dan (HE Višegrad) do sedam dana (HE Bočac).

U Direkciji za proizvodnju ERS podsjetili su da su zbog loše hidrološke situacije prošle godine u oktobru radili rebalans plana, što je podrazumijevalo da su planiranu proizvodnju u hidroelektranama smanjili za 21 odsto, a povećali planiranu proizvodnju u termoelektranama za 6,7 odsto. Ovakvim rebalansom su godišnji plan proizvodnje ostvarili sa 99,6 odsto.

„Prošle godine je proizvedeno 5.135 gigavat-časova električne energije, od čega su termoelektrane proizvele 64 odsto, što je značajno uticalo na cijenu koštanja električne energije, jer su troškovi proizvodnje znatno veći u termoelektranama u odnosu na hidroelektrane, a što će, svakako, uticati na finansijski rezultat“, rekli su u Direkciji za proizvodnju ERS.

Kako navode u ERS, termoelektrane u ukupnoj proizvodnji sistema ERS ostvaruju oko 60 odsto ukupne proizvodnje. Oni su istakli da u posljednjih nekoliko godina termoelektrane ostvaruju rekordne rezultate proizvodnje.

TE Ugljevik je prošle godine ostvarila proizvodnju od 1.837 gigavat-časova električne energije, što je najveća proizvodnja od njenog puštanja u rad. TE Ugljevik je u tom vremenu provela 7.434 sata „na mreži“, što je, takođe, rekordno vrijeme rada za domaće termoelektrane.

U ERS su podsjetili da je TE Gacko prošle godine imao kapitalni remont, tako da je 2013. godine planirana proizvodnja od 1.646 gigavat-časova. Nezavisne novine

Posted on februar 25, 2013, in Republika Srpska i BiH and tagged . Bookmark the permalink. Postavite komentar.

Ostavite komentar

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se / Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se / Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se / Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se / Promeni )

Povezivanje sa %s

%d bloggers like this: