Hajka na vukove u rejonu sela Staro Slano

Vukovi su od početka godine nanijeli veliku štetu divljači, te krupnoj i sitnoj stoci na području Trebinja, zbog čega će ovih dana u rejonu sela Staro Slano članovi Lovačkog udruženja „Leotar“ iz ovog grada organizovati hajku na ovog predatora.

hajka na vukove

Član Upravnog odbora ovog udruženja Marko Riđešić rekao je da su vukovi na području mjesnih zajednica Šuma i Površ, Volujac, Bihovi i Zupci od početka godine poklali 15 lovačkih pasa, tri krave i dvadesetak ovaca u više domaćinstava.

On ističe da je nastradalo i dosta srneće divljači i mladih divljih svinja, te podsjetio da se na početku svake lovne godine organizuje hajka na vuka, zbog smanjenja broja predatora.

Osim članova Lovačkog udruženja „Leotar“, u hajci će učestovati i mještani sela Šuma i Površ.

Nezapamćena najezda vukova na području Trebinja evidentirana je i krajem prošle godine, kada je zaklano dvadesetak goveda i više desetina ovaca.

Vukovi su stoku napadali u čoporima, ali i pojedinačno, a najdrastičniji primjeri zabilježeni su na području Trebinjske šume, Popovog polja i u mjestu Rapti na Bobanima.

Zakon o lovstvu u Republici Srpskoj ne obavezuje lovačka društva, opštinske i državne organe da nadoknade štetu koju je nanio vuk, jer je riječ o nezaštićenoj životinji, dok bi slučaj bio drugačiji da je u pitanju medvjed, koji je zaštićen.

On je dodao da opštinske službe, ukoliko imaju sredstava u budžetu, često nadoknade štete koje su pretrpjeli domaćini.

Riđešić je istakao da se, prema Zakonu o lovstvu, vuk ne smije trovati niti postavljati zamke, dok se hajke mogu organizovati kada se završi lovna sezona, odnosno od 1. februara. SRNA

Advertisements

Posted on februar 15, 2013, in Istočna Hercegovina and tagged , . Bookmark the permalink. Postavite komentar.

Ostavite komentar

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se / Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se / Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se / Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se / Promeni )

Povezivanje sa %s

%d bloggers like this: