Tradicionalnim orezivanjem loze u vinogradima Agrokopa proslavljen Sveti Trifun

U vinogradima trebinjskog preduzeća „Agrokop“ u stečaju danas je tradicionalnim orezivanjem vinove loze i zalivanjem čokota vinom proslavljen Sveti Trifun, zaštitnik vinogradara.

orezivanje loze u agrokopu

Orezivanje i zalivanje u vinogradu na lokalitetu Petrovog polja, obavio je paroh Dragiša Tomić, u prisustvu radnika i privrednika ovog grada.

Agronom Janko Milojević, stručni konsultant u „Agrokopu“, rekao je da su vinogradi u solidnom stanju zbog dobro urađenih prošlogodišnjih tehnoloških operacije kada je vinograd bio pod zakupom švajcarskog fonda „Invest nova“.

Milojević je dodao da je oko 50 odsto rezidba već završeno i da se zbog dobrog kondicionog stanja vinograda i opterećenosti čokota sa više okaca ove godine očekuje rod za tridesetak vagona veći od prošlogodišnjih 105 vagona.

Govoreći o uticaju trenutnih vremenskih prilika na vinograd, Milojević je istakao da veće količine padavina ne smetaju vinogradu, čak i da ga poplavi, te napomenuo da se osim autohtonih sorti vranac, smederevka i žilavka, uzgajaju i merlo, kaberne, sovinjon i šardone.

Milojević je podsjetio da „Agrokop“ pod vinogradima ima oko 185 hektara površine, od čega će ove godine biti obrađivano 145 hektara, dok je preostalih četrdesetak u lošem stanju.

janko milojevic agronom

On je napomenuo da će se rezidba, ipak, raditi na dvadesetak hektara koje je u lošem u stanju i obaviti minimum tehnoloških operacija, jer je riječ o vrancu za kojim je velika potražnja.

Prema njegovim riječima, proizvodi će se plasirati na domaće tržište i kupcima iz zapadne Hercegovine.

Stečajni upravnik „Agrokopa“ Vlado Simović rekao je da za ovo preduzeće dolaze bolji dani i da je izašao oglas u kome su pozvana sva zainteresovana lica za sprovođenje stečajnog plana nad „Agrokopom“.

„Očekujemo veliku zainteresovanost i mislim da ćemo izabrati najbolje u cilju očuvanja vinograda i podizanja novih zasada što će biti od velikog interesa za lokalnu zajednicu i Republike Srpsku“, rekao je Simović, napominjući da će se vinogradi u cijelosti prodavati i da neće biti njihovog parcelisanja.

On je istakao da se očekuje da bi do kraja godine kupac mogao da bude uveden u posjed.

U „Agrokopu“ je u maju prošle godine pokrenut stečajni postupak, a vinogradi ovog preduzeća bili su pod zakupom kompanija „Svis nova invest“ iz Švajcarske, da bi krajem godine Odbor povjerilaca preduzeća u stečaju odlučio da ove sezone samostalno uđe u proizvodnju grožđa. SRNA

Advertisements

Posted on februar 14, 2013, in Istočna Hercegovina and tagged , . Bookmark the permalink. Postavite komentar.

Ostavite komentar

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

w

Povezivanje sa %s

%d bloggers like this: