Svira harmoniku, klavir i tamburu, a slijep od rođenja

Tridesetjednogodišnji Nevesinjac Miljan Mićević, koji je slijep od rođenja, uspješno svira harmoniku i klavir, a na takmičenjima širom Republike Srpske najčešće je osvajao prva mjesta.

miljan micevic nevesinje

Ovaj natprosječno ineligentni mladić odlično kuca na Brajovoj mašini, koristi mobilni telefon i provodi dosta vremena za računarom, koji mu služi i za sticanje novih prijateljstava.

Miljan je prijevremeno rođen sa samo šest mjeseci – prema mišljenju ljekara tokom boravka u inkubatoru došlo je do oštećenja vida.

Roditelji, u velikoj želji da bude izliječen, nisu žalili truda i vodili su ga mnogim doktorima, ali sve je bilo bez uspjeha, nakon čega Miljan svojom upornošću i entuzijazmom uspjeva da postigne mnogo više od njegovih vršnjaka.

Kada je krenuo u školu, učitelji su odmah primijetili njegovu natprosječnu inteligenciju, a kada je počeo da pokazuje i nesvakidašnji talenat za muziku život dječaka se potpuno promijenio.

„Sviram harmoniku, klavir i tamburu, a volim i da pjevam“, kaže Miljan i podsjeća da je na takmičenjima širom Republike Srpske najčešće osvajao prva mjesta.

Miljan ne razmišlja o svom hendikepu već se trudi da život upotpuni sa što više radosnih trenutaka i da živi kao i svi njegovi vršnjaci u čemu je , kako kaže, i uspio.

Završio je poslovno – pravnu školu u Beogradu i uključio se u rad organizacija koje okupljaju slijepa i slabovida lica u Hercegovini. Prije četiri godine opština Nevesinje opremila mu je kancelariju i uvrstila ga na platni spisak.

„Sretan sam zbog završene škole i zaposlenja, jer sam dobio priliku da i ja pomognem porodici, ocu, majci i bratu koji su mi čitavog života davali podršku“ ističe Miljan.

Kaže da su mu muzički uzori Rej Čarls, Andrea Bočeli, Stivi Vonder, kojima to što su slijepi nije smatalo da postanu slavni.

Raduje ga što su usavršeni računarski programi prilagođeni potrebama i mogućnostima slijepih osoba. „To nam uz istančan sluh otvara novu dimenziju doživljavanja okruženja“, naglašava Miljan.

Osim muzike, Miljanov veliki hobi su fudbalske utakmice. Strastveni je navijač „Partizana“, a od stranih klubova prati Mančeste Junajted i Barselonu. SRNA

Advertisements

Posted on februar 12, 2013, in Istočna Hercegovina and tagged , . Bookmark the permalink. Postavite komentar.

Ostavite komentar

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

w

Povezivanje sa %s

%d bloggers like this: