Još nisu uplatili novac za kupovinu „Bilećanke“

Nezavisne/Vesna Duka – Iako je prošao zakonski rok od mjesec dana, u okviru kojeg je Javno preduzeće „Nikola Tesla“ iz Banjaluke moralo uplatiti 250.000 maraka na ime kupovine pogona konfekcije bilećkog Tekstilnog kombinata „Bilećanka“, koje je od 2010. u stečaju, novac još nije uplaćen.

bilecanka jos nije prodata

Stečajni upravnik „Bilećanke“ Lazar Đurđević informisao nas je da je JP „Nikola Tesla“ podnijelo zahtjev o produženju roka plaćanja, ali ova odluka još nije usvojena, jer se zbog kratkog roka objavljivanja Skupštine povjerilaca u „Službenom glasniku RS“ nije uspio uspostaviti ni kvorum da ovo tijelo uopšte zasjeda.

Skupština povjerilaca je ponudu o kupovini pogona konfekcije „Bilećanke“ prihvatila 26. decembra i to kao jedan dio od nekoliko parcijalno unovčavanih pogona, dok će ostali neprodati dijelovi ovog nekadašnjeg ogromnog kompleksa ići na licitaciju.

U cijenu od 250.000 maraka nije ušao PDV koji se plaća na pokretnu imovinu, a iz licitacije će ipak biti izuzet pogon zavjesa, za koji je dogovoreno da se ne proda za 90 dana od dana postizanja ovog dogovora.

„Pomenutu pokretnu imovinu čine mašine i neke zalihe materijala, što će biti podložno oporezivanju PDV-om, dok se na ostale prodate nekretnine neće obračunavati ova vrsta poreza“, rekao je Đurđević.

Firma „Nikola Tesla“ iskazala je interesovanje i za pogon zavjesa „Bilećake“, a, ukoliko se ovo realizuje, u „Bilećanki“ bi ostale neprodate još četiti cjeline i to jedan veliki magacin sa oko 10.000 kvadrata i tri manja.

Đurđević dodaje da je u „Bilećanki“ u toku uknjiženja imovine van BiH, u Makedoniji, Hrvatskoj i Srbiji, nakon čega se, ako sve bude teklo po planu, još u toku ove godine može očekivati okončanje stečajnog postupka firme.

Advertisements

Posted on februar 11, 2013, in Istočna Hercegovina, Republika Srpska i BiH and tagged , . Bookmark the permalink. 1 komentar.

  1. Več odavno sam otišla iz tih krajeva, a naravno dva puta godišnje dolazim u Hercegovinu. Dobro se sjećam one pjesme: Sve se ruši i obara, samo neće ćilimara. Nikako mi nije jasno
    da nema interesovanja u tim našim krajevima za pravljenje jedne takve fabrike koja je nekada bila na zavidnom nivou, upošljavala ko zna koliko radnika i pravila kvalitetne ćilime. A sada šta; ljudi gaje ovce, sišaju i pale vunu. Naravno kada nema organizovanog otkupa za ekološku sirovinu, koja bi ,nadam se našla i kupca i tržište,E to je neka nova politika i pamet. Zato nam i jeste ovako kako nam je. Za bolje i nismo. Pozdrav.

Ostavite komentar

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

w

Povezivanje sa %s

%d bloggers like this: