U Trebinju uskoro rasadnik mediteranskog bilja

U Zasad-polju kod Trebinja uskoro bi trebalo da bude podignut rasadnik za proizvodnju sadnica mediteranskog drvenastog i ukrasnog bilja, najavio je danas pomoćnik ministra za šumarstvo i lovstvo u Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske Goran Zubić.

???????-????? ????? ? ?????? ???????

Zubić je istakao da će rasadnik poslovati u okviru Centra za gazdovanje kršom, koji je danas posjetio.

On je pojasnio da će se u rasadniku prvenstveno proizvoditi sadnice za pošumljavanje požarima ogoljenih površina kojima gazduje Centar, ali i komercijalne vrste ukrasne hortikulture i poljoprivrednog bilja za plasman na mediteransko tržiše.

Prema njegovim riječima, ovaj projekat će, osim sadnog materijala za obnovu uništenog šumskog blaga, obezbijediti i dodatni izvor prihoda za funkconisanje Centra za gazdovanje kršom.

Direktor Centra za gazdovanje kršom Branko Tasovac kaže da bi radovi na terenu trebalo da počnu za mjesec dana, nakon što bude završena izvedbena dokumentacija, te da se prvo mora obezbijediti neophodna infrastruktira – voda i struja, ograđivanje parcele, te primarne putne komunikacije.

„U rasadniku bi bile uzgajane autohtone vrste submediterana, jer su one manje podložne požarima, te komercijalne vrste – od voćarstih vrsta do ukrasnih palmi, čime se prozvodnja ovog rasadnika, po vrsti sadnica, neće podudarati ni sa jednim postojećim rasadnikom u okviru `Šuma Srpske`“, rekao je Tasovac.

Na području koje pokriva Centar za gazdovanje kršom Trebinje u prošlogodišnjim požarima izgorjelo je 25.000 hektara, a u 2011. godini 19.000 hektara šumskih površina. SRNA

Advertisements

Posted on februar 1, 2013, in Istočna Hercegovina and tagged . Bookmark the permalink. Postavite komentar.

Ostavite komentar

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

w

Povezivanje sa %s

%d bloggers like this: