Profesor Boško Bojović održao predavanje u Muzeju Hercegovine

Sinoć je u Muzeju Hercegovine u Trebinju u organizaciji Eparhije ZHiP, Crkvene Opštine Trebinje i Muzeja Hercegovine održano predavanje na temu „HERCEGOVINA IZMEĐU ISTOKA I ZAPADA“.

bosko bojovic odrzao predavanje u trebinju (6)

Predavanje je održao profesor Boško Bojović, naučni savjetnik na institutu za balkanologiju Srpske akademije nauka i umjetnosti, univerzitetski profesor na „École des hautes études en sciences sociales“ u Parizu.

Bojović je između ostalog govorio o granicama na prostrorima cijelog Balkana, o ulozi Hercegovine na ovim prostorima, te o istoriji imena Hercegovina i porijekla Hercegovaca.

On je rekao da budućnost ovog regiona leži u prevazilaženju unutrašnjih antagonizama i integraciji u širu porodicu evropskih naroda, jer kao izolovan i zatvoreni sistem nijedno društvo nema šansu u vijeku globalizacije i transnacionalne tržišne ekonomije.

bosko bojovic odrzao predavanje u trebinju (5)

Advertisements

Posted on januar 29, 2013, in Istočna Hercegovina and tagged . Bookmark the permalink. 1 komentar.

  1. O angažmanu vladike Longina se govorilo i javno. U filmu „Pad Krajine” govori Drago Kovačević, bivši gradonačelnik Knina: „U jesen 1994. pozvan sam kao gradonačelnik Knina na razgovor u manastir Krka, gde me je primio vladika Longin, čovek vrlo radikalnih četničkih stavova i blizak prijatelj Radovana Karadžića. U tom razgovoru on mi je iz čista mira odjednom rekao: ‘Najbolje je da ovaj narod odavde ode’.”
    Drugi kandidat je vladika banjalučki Jefrem. Poprilično povučen episkop za koga u njegovoj eparhiji navode da nije sklon ni razgovoru sa narodom. Ovom vladiki pripisuje se i crkveni fundamentalizam. Grupa mladih u Srbiji koja upada u pojedine eparhije gde su vladike vrlo učeni teolozi i prekida liturgije, za svoje uzore navodi vladiku Jefrema i banatskog Nikanora, takođe bliskog Kačavendi. Vladika banjalučki nije imun na politiku i javno iznošenje stavova, pa je donedavno u svojoj kancelariji imao i sliku Radovana Karadžića.
    Treći kandidat je episkop istočnoamerički Mitrofan, rođen 1951. godine u selu Ljuša u Bosni. I on kao i ostali Kačavendini kandidati pripada grupi današnjih episkopa koji su krenuli iz manastira Krka. On je najobrazovaniji kandidat vladike Kačavende. Međutim, dobro upućeni u život SPC kažu da „jako slabo poznaje situaciju u Srbiji” i da to nikako nije plus za budućeg patrijarha koji treba da bude pomiritelj i izvan politike.

Ostavite komentar

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

w

Povezivanje sa %s

%d bloggers like this: