Mitrović: U Trebinju je do sada realizovano više projekata u iznosu većem od 10 miliona KM

Povodom intervjua gradonačelnika Grada Trebinja g-dina Slavka Vučurevića datog Herceg TV, Marko Mitrović se danas oglasio u smislu iznošenja činjeničnog stanja po pitanju uloge HET-a i odnosa prema Gradu Trebinju i cijeloj regiji.

marko mitrovic

Mitrović je na današnjoj konferenciji za novinare  istakao da bi nepoznavanje EE sistema u Republici Srpskoj, Slavka Vučurevića moglo da dovede do određenih zabluda, ali način i tematika izneseni  na Herceg TV pokazuju da se radi o dnevnopolitičkim potrebama.

„Dozvolu za proizvodnju HET je obezbjedio od strane Regulatorne agencije za električnu energiju iz Trebinja, a prava i obaveze zbog korištenja prirodnog resursa definisana su vodoprivrednim aktima izdatim od nadležnog Ministarstva“, istao je Mitrović i dodao „Želeći da omalovaži doprinos HET-a u razvoju grada i čitave istočne Hercegovine, pokušao je da povuče paralelu između pozicije i uloge HET-a, sedamdeset i nekih godina prošlog vijeka sa današnjim vremenima“.

On je napomenuo da su u to vrijeme sve značajnije odluke donosili organi zvani radnički savjeti, koji su, kako kaže,  mogli da izglasavanjem verifikuju i aktivnosti HET-a koje se po današnjim dozvolama za rad nikako ne bi mogli podvesti pod obavezu Preduzeća u smislu obavljanja osnovne djelatnosti.

Svrsishodnije je porediti sadašnje aktivnosti Uprave Preduzeća kao i postignute rezultate sa aktivnostima i rezultatima prethodnih Uprava (direktora), ističe Mitrović i objašnjava „da je i samom gradonačelniku jasno da je to neuporedivo“.

Mehanizacija HET-a je priskakala u pomoć Opštinama Nevesinje, Berkovići, Bileća i Trebinje u uslovima elementarnih nepogoda. Takođe je u svim tim opštinama vršeno nasipanje puteva do objekata, korišteni su plovni objekti i jedinice civilne zaštite u uslovima velikih voda tamo gdje je to bilo moguće. Pored navedenog, u Vojinama u Nevesinju je napravljen čvrsti objekat, ne bez bilo kakve vizije, već kako kaže, upravo zbog toga što su znali da će on imati svoju značajnu ulogu kod realizacije projekata: Izgradnje HE Dabar, a kasnije i u realizaciji projekata Gornji horizonti, objašnjava Mitrović.

„Moram da naglasim da su u političkom smislu u sve tri opštine osim Trebinja na vlasti bile političke partije koje ne participiraju sa nama, ni na republičkom, ni na lokalnom nivou u istočnoj Hercegovini“, dodaje Mitrović i konstatuje da se oni nisu bavili dnevno-političkim potrebama, već da su radili u interesu građana, te da se nada da ponašanje Slavka Vučurevića neće dovesti u situaciju da razmišljaju i na drugačiji način.

On je danas naveo i više realizovanih projekata od značaja za opštinu Trebinje u iznosu većem od 10 miliona KM, i to:

  • Izgradnja sistema za obavještavanje, javljanje i uzbunjivanje od HET 1 nizvodno od entitetske granice sa potrebnom projektnom dokumentacijom u iznosu od 1,7 mil. KM
  • Nabavka i izgradnja razvodnom postrojenja 35 kV i 10 kV na HET 2 u okviru koga se trajno rješava elektrosnabdijevanje izvorišta vodovoda opštine Trebinje u iznosu 1,4 mil. KM
  • Izgradnja i opremanje savremene laboratorije za vodu u kojoj se vrši uzimanje uzoraka i kontrola kvaliteta vode u iznosu 300 hiljada KM
  • Nabavka i ugradnja više seperatora ulja i masti, dva bioprečistača otpadnih voda, a u cilju zaštite životne sredine u iznosu od 180 hiljada KM, kao i učešće u izgradnji bioprečistača otpadnih voda u akumulaciji Bileća u iznosu od 3,5 mil. KM
  • Uređenje i regulacija potoka Lušac, dužine 900 m, u iznosu 500 hiljada KM; zaštita kanala prema PHE Čapljina, izgradnja saobraćajnica, u iznosu od 500 hiljada KM; uređenje lijeve i desne obale rijeke Trebišnjice od Perovića mosta do kamenog mosta u dužini 1700 m, a u iznosu 1,200 mil. KM
  • Betoniranje pristupnog puta u dužini 0d 6 km do RS Leotar, izgradnja neophodnih objekata i opremanje sa savremenom opremom u iznosu 700 hiljada KM
  • Uplata osnivačkog kapitala na ime izgradnje „HE Dabar“ u iznosu 7.700.000 KM kao suosnivač sa učešćem od 70%

Mitrović je pored ovoga, naveo i ulaganja iz oblasti sporta, kulture, socijalne pomoći i humanitarnih sredstava, na osnovu Zakona o donacijama preduzeća u javnom vlasništvu.

  • Oblast sporta: 1.195.000,00 KM,
  • Oblast kulture:   978.000,00 KM, i
  • Humanitarne svrhe i socijalna pomoć: 271.500,00 KM.

„Od toga je preko 75% sredstava dodjeljeno korisnicima u Gradu Trebinju“ navodi Mitrović i dodaje da HET na osnovu naknada za korištenje prirodnih resursa u potpunosti poštuje važeći zakon  koji je usvojen 2003. godine.

„Od 2007. godine zaključno sa 2012., HET je opštini Trebinje po tom osnovu uplatio 14.640.363,71 KM, a od primjene Zakona ukupno: 20.528.727,55 KM, te u istom periodu opštini Bileća 18.416.157,10 KM“, precizirao je Mitrović.

Izgradnja druge faze HE Dubrovnik, ukoliko dođe do dogovora sa HEP-om, Grad Trebinje od toga može da ima samo korist, a ne nikako štete.

„Kroz razgovore sa predstavnicima HEP-a, HET će nastojati da paralelno razriješi nerazriješene odnose iz prve faze izgradnje HE Dubrovnik, koji nisu riješeni još od 1994. godine“ zaključio je Mitrović.

Advertisements

Posted on januar 29, 2013, in Istočna Hercegovina and tagged . Bookmark the permalink. Postavite komentar.

Ostavite komentar

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se / Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se / Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se / Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se / Promeni )

Povezivanje sa %s

%d bloggers like this: