Uklonjen spomenik u Preševu

Sa trga u centru Preševa jutros 7.30 je uklonjen spomenik poginulim pripadnicima OVPMB, javlja reporter RTS-a Miljana Okiljević Nikolić. Tokom akcije nije bilo incidenata.

Uklanjanje spomenika počelo je oko sedam časova, a u tom trenutku na trgu nije bilo meštana.

Spomenik je u roku od pola sata bagerom „Blok gradnje“ podignut i kompletno natovaren na kamion, bez oštećenja. Prethodno je obmotan najlono i specijalnim užadima. Na trgu ispred zgrade opštine u Preševu više nema znakova da se tu spomenik nalazio.

Akciju je obezbeđivalo oko 200 pripadnika Žandarmerije MUP-a Srbije.

Premijer i ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić izjavio je da su posle isteka svih zakonskih rokova, po nalogu Ministarstva pravde, pripadnici Žandarmerije uklonili nelegalno postavljeni spomenik u Preševu.

„Srbija je pokazala dovoljno strpljenja, ali i poslala jasnu i čvrstu poruku da se zakon mora poštovati i da niko nije jači od države„, rekao je Dačić Tanjugu.

Premijer Srbije je rekao da je „akcija obavljena bez bilo kakvih incidenata i bez upotrebe sile“.

Vlada Srbije je saopštila da je uklanjanje spomenika ekstremistima u Preševu doprinos zajedničkom životu i poručila da će država i ubuduće odlučno sprovoditi red i zakon i osigurati stabilnost na čitavoj svojoj teritoriji.

Tokom akcije uklanjanja spomenika na trgu u centru Preševa su, pored novinarskih ekipa i pripadnika Žandarmerije, bili komandant Žandarmerije Bratislav Dikić sa saradnicima, načelnik policijske uprave u Vranju Slađan Velinović, i Avdi Bajrami, komandir policijske stanice u Preševu sa zamenicima.

Spomenik poginulim pripadnicima Oslobodilačke vojske Preševa, Medveđe i Bujanovca postavljen je novembra prošle godine, a najviši zvaničnici Srbije rekli su da mora biti uklonjen do 17. januara, za kada je bila zakazana četvrta runda pregovora Beograda i Prištine.

Kako spomenik nije uklonjen u predviđenom roku, odbornici Skupštine opštine Preševo su, po isteku roka retroaktivno usvojili predlog o njegovom postavljanju. Tada su najavili da će kompletirati dokumentaciju potrebnu za legalizaciju spomenika.

Najnoviji predlog o rešenju spora stigao je od udruženja veterana bivše OVPMB da spomenik bude premešten iz centra grada u dvorište džamije ili Doma kulture u Preševu. Taj predlog je, prema pisanju kosovskih medija, stigao iz Prištine i Tirane. Izvor:RTS

Advertisements

Posted on januar 20, 2013, in Region i Svijet, Zanimljivosti and tagged . Bookmark the permalink. Postavite komentar.

Ostavite komentar

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

w

Povezivanje sa %s

%d bloggers like this: