Mlade iz Albanije stižu u Trebinje

Glas Srpske/Ratomir Mijanović – Hercegovačka sela puna su neženja, a da ne bi ostala pusta, mnogi od njih se odlučuju da nevjestu potraže u drugim krajevima, pa čak i u Albaniji.

albanke stizu u trebinje

Jedan od mještana trebinjskog sela Ljubomir nam je ispričao da je ovih dana svojevrsna komisija počela da obilazi udaljena domaćinstva i popisuje neženje koji bi željeli da uplove u brak  sa djevojkama iz Albanije. Kaže da ima i onih koji smatraju da je riječ o prevari, ali većina njih u popisu vidi posljednju šansu.

– Nekada je bilo priče o dolasku ruskih nevjesta, a sada tvrde da ima zainteresovanih Albanki, katolkinja za brak. Prijavio sam se i nadam se da će doći nevjesta. Naše kuće su uređene, kao one u gradu. Imamo satelitsku, internet i sve blagodeti modernog svijeta. Kada su one Ruskinje mogle doći u neki zaselak u Ljubinju i tamo se skrasiti, sigurno postoje i neke koje bi se htjele udati i za nas – kaže neženja iz sela Ljubomir, koji nije želio da mu objavimo ime.

On ističe da nema ništa protiv toga da oženi Albanku.

– Šta ima veze što je Albanka. U Srbiju ih je dosta došlo i udalo se. Naši ljudi pričaju da su bolje žene od mnogih ovdašnjih, radne su, pametne, vaspitane… Ove naše hoće po svaku cijenu u grad, makar bile i bez posla i bez hljeba, a Albanke traže dobre domaćine – kaže neženja, nadajući se da će i njegovo selo oživjeti kao što je i Štit u Ljubinjuu koji se udalo šest Ruskinja.

Nedaleko od Bileće nalazi se selo Dendino Korito u kojem živi sedam muškaraca, a koji se nikada nisu ženili. Bez obzira na godine, i danas se nadaju se da će se mlada pojaviti.

Jedan od mještana, Neđo Denda kaže da od matičara nisu bježali, ali zadesilo ih je da ostanu neženje.

– Ne znam, bogami, to je neka ljudska nedaća, što bi čovjek kazao, jer treba imati svoje porijeklo inekome ostaviti nasljedstvo, ali, eto, mi nemamo kome – priča Neđo koji je dodao da on i njegove komšije čekaju da dođe komisija i popiše ih za traženje mlade.

Ruskinje naselile Ljubinje

U ljubinjsko selo Štit, koje broji 15 domaćinstava, udalo se šest Ruskinja, sedma živi u Ljubinju, a posljednja ljubinjska nevjesta je prije petnaestak dana uplovila u bračnu luku.

– Kad sam došla iz Moskve, veliki grad Moskva, stigla sam u Ljubinje. Bilo je neobično, mislila sam da je malo veći grad. A sad sam navikla i ovdje mi je bolje – ispričala je Oljga Nikiforova, koja je u Ljubinje stigla prije pet godina. Oljga nije prva stigla u ovu istočnohercegovačku varošicu.

Prije 22 godine došla je Galjina Bokić, takođe iz Moskve, a jedna njena sugrađanka je uplovila u bračnu luku prije petnaestak dana i to udavši se za stanovnika Ljubinja.

Advertisements

Posted on januar 11, 2013, in Istočna Hercegovina and tagged . Bookmark the permalink. 1 komentar.

  1. Meni je, kao sve što dolazi sa te strane, sumljivo i ovo, iz Albanije. Kada su to Albanci Srbima dobro mislili, a jos manje doneli.

Ostavite komentar

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

w

Povezivanje sa %s

%d bloggers like this: