Veselica i običaji za Božić

Za pečenje se obično kolje ovčiji brav, većinom ovan, a rjeđe prase.

veselica i obicaji za bozic

Na Božić ujutro je dobro sve započeti. Mirboženje se po običaju radilo između muškaraca i žena, samo se muž nije mirbožio sa ženom. Kada se mirboži govori se ” Mir božiji ! Hristos se rodi! Poklanjajmo se Bogu i Hristovom roždenstvu ! “. Na Božić ujutro se pale svijeće. Nekada su se one pravile od domaćeg voska. Svijeća je namjenjena živima i koliko u kući ima živih toliko se svijeća zapali, skupi zajedno i obavije crvenom svilom. Svijeća se pali u pšenici ili nekom drugom žitu. U crkvu se ide rano, a kada se vrati postavi se trpeza.

Pored raznih jela i pića na sredini stola se stavlja tako urađena svijeća. Prije nego sto se sjedne za trpezu, zapali se svijeća, pomoli se Bogu, i tamjanom se okadi kuća, trpeza i ukućani. Dok svijeća gori gleda se kuda plamen naginje i kako se vosak razliva. Ako se vosak svijeće razliva po žitu smatra se da će biti dobar rod,na koju stranu se naginje pepeo i plamen smatra se da će ta strana roditi. Kada se dođe do polovine jela svijeća se ugasi i to tako što se uzme komad česnice, zamoči u vino i onda se tako svijeća izgasi, zatim se taj komad pojede , a svi probaju to vino. Mrve sa trpeze se ne bacaju nego se davaju stoci ili kokoškama.

Na Božić, rano prije podne, u kuću dolazi specijalni gost, koji se obično dogovori sa domaćinom, a može biti i neki slučajni namernik, i on se posebno dočekuje u kući, i zove se polaznik.
Polaznik pozdravi dom Božićnim pozdravom, ljubi se sa ukućanima i odlazi kod šporeta. Otvara vrata na šporetu ili peći, ranije na ognjištu, džarka vatru i govori zdravicu: “Koliko varnica, toliko srećica, koliko varnica toliko parica (novca) koliko varnica toliko u toru ovaca, koliko varnica toliko prasadi i jaganjaca, koliko varnica, toliko gusaka i piladi, a najviše zdravlja i veselja, Amin, Bože daj”.

Polaznik simbolički predstavlja one Mudrace koji su pratili zvijezdu sa Istoka i došli novorođenom Hristu na poklonjenje. Domaćica posle toga posluži polaznika, i daruje ga nekim prikladnim poklonom. On je čovjek, koji na Božić, i za cijelu narednu godinu donosi sreću u kuću. Saradnik:  Z.Šegrt/TrebinjeLive

MIR BOŽIJI HRISTOS SE RODI !

100 SELA, 100 OBIČAJA

Advertisements

Posted on januar 6, 2013, in Istočna Hercegovina and tagged , . Bookmark the permalink. Postavite komentar.

Ostavite komentar

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

w

Povezivanje sa %s

%d bloggers like this: