Usvojen budžet grada Trebinja u iznosu od 23.338.992 KM

Odbornici Skupštine grada Trebinja usvojili su danas budžet za 2013. godinu od 23.338.992 KM, što je povećanje za devet odsto u odnosu na rebalansirani budžet u 2012. godini.Prethodno su odbačeni amandmani koji su se odnosili na povećanje granta za Opštu bolnicu Trebinje, sport, kulturne manifestacije, Kulturnu scenu „Male stvari“, trebinjske inovatore, omladinsko organizovanje, kao i za Centar za održivi razvoj i ekologiju.

usvojen budzet grada trebinja

Prihodi u budžetu veći su za 7,40 odsto u odnosu na rebalans, dok su planirani rashodi u 2013. godini 23.320.215 KM.

Za kapitalne investicije planirano je više od šest miliona KM, a među njima je revitalizacija vodosnabdijevanja i kanalizacije, izgradnja autobuske stanice, asfaltiranje i uređenje ulica, otkup zemljišta za završetak zaobilaznice i druge investicije od interesa za lokalnu zajednicu.

Vršilac dužnost načelnika Odjeljenja za finansije Zdravko Pramenko napomenuo je da usvojeni budžet nije idealan, jer je teško udovoljiti svim budžetskim korisnicima kada je, za sada, izvjestan deficit od 1.736.000 KM, zbog neprodate zgrade Đačkog doma, koja je prethodno bila planirana budžetom.

Gradonačelnik Trebinja Slavko Vučurević rekao je da budžet nije potrošački, kako opozicija smatra, ali da je iznuđen zato što je evidentan deficit, te će realni budžet biti moguć tek u martu, kada bude urađen njegov rebalans.

On je naveo da su prvi put u budžetu planirana sredstva za uvođenje javnog gradskog prevoza, te oko 200.000 KM za razvoj poljoprivrede, ističući da će se u raspodjeli budžetskih sredstava posebno voditi računa o porodicama poginulih i ratnih vojnih invalida.

Na zamjerke da su u budžetu povećana sredstva za troškove putovanja, materijalne troškove, za plate zaposlenih u administraciji, te za stručne usluge, Vučurević je odgovorio da je to normalno. „Ako se bude samo sjedilo, niko neće doći da ulaže“, rekao je Vučurević.

Petar Ivanković iz DNS-a ukazao je da je budžet za 2013. godinu potrošački i da nema ništa što stvara povoljnu klimu za otvaranje novih radnih mjesta.

Najžučnija rasprava na sjednici gradske Skupštine bila je o finansiranju sportskih klubova u Trebinju, koji okupljaju oko 1.000 mladih, pri čemu je vladajuća većina kritikovala dosadašnja izdvajanja iz budžeta za pojedine sportske klubove, poput Fudbalskog kluba „Leotar“.

Luka Petrović iz SNSD-a zatražio je veća izdvajanja za djecu poginulih boraca i ratnih vojnih invalida, kao i da se poveća grant za sport i kulturu. On je istakao da su izdvajanja za sport i kulturu smanjena od 60 do 80 procenata, napominjući da nije dobro rušiti ono što je do sada urađeno u tim oblastima.

Na Petrovićev prijedlog da se odbornički dodatak, koji na mjesečnom nivou iznosi 500 KM, smanji za 50 odsto odbornicima koji su zaposleni i da se usmjeri za stipendiranje djece porodica poginulih i ratnih vojnih invalida, Skupština se nije mogla izjasniti, jer, kako su rekli, prijedlog nije bio u skladu sa tačkom dnevnog reda, pa će biti uvršten na nekoj narednoj sjednici gradske Skupštine. SRNA

Advertisements

Posted on decembar 28, 2012, in Istočna Hercegovina and tagged . Bookmark the permalink. Postavite komentar.

Ostavite komentar

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

w

Povezivanje sa %s

%d bloggers like this: