U Trebinju će se proizvoditi električni automobil!?

Direktor Privrednog društva „Nikola Tesla“ Dragan Vučetić izjavio je danas u Banjaluci da će proizvodnja nulte serije električnog automobila početi u narednoj godini.

elektricni automobil trebinje

Vučetić je rekao novinarima na prezentaciji elektromobila da je potpisan ugovor sa njemačkim vlasnikom električnog automobila, kao i da su već poznati kupci, njemačke pošte.

On je naveo da se automobil sastoji od 2.000 različitih komponenti i da preduzeće „Nikola Tesla“ ulazi u proceduru izbora strateških partnera za proizvodnju i montažu tih različitih komponenti.

„Ugovorom je predviđeno da ćemo, ako se zadovolje kriterijumi koji se odnose na kvalitet, kvantitet i rokove u nultoj seriji, odmah dobiti serijsku proizvodnju tog automobila kod nas“, rekao je Vučetić, dodajući da ako sve to bude ispunjeno i bude prodato više od 1.000 komada, onda se taj auto može prodavati pod vlastitim brendom.

Ovaj elektromobil je predstavljen u julu u Banjaluci u krugu Administrativnog centra Vlade Republike Srpske.

Vučetić je, govoreći o  projekta „Mapa puta razvoja tekstilne industrije Republike Srpske“, naveo da je velika šansa za domaću tekstilnu industriju to što Njemačka iskazuje veliku potrebu za proizvodnim kapacitetima sa oko milion radnih mjesta.

„Zbog ekoloških i nekih drugih razloga oni /Njemačka/ vraćaju tih milion radnih mjesta iz Kine na područja istočne Evrope, bivše Jugoslavije i sjeverne Afrike“, naveo je Vučetić i dodao da  Srpska može realno omogućiti zapošljavanje do 10.000 radnika.

On je naveo da treba ići korak po korak i da bi se prvom koraku realizovao kapacitet od dvije hiljade radnih mjesta, na području Trebinja, Bileće, Berkovića, Nevesinja i Gacka.

Ministar industrije, energetike i rudarstva Srpske Željko Kovačević naglasio je da kapaciteti namjenske i metalske industrije Srpske imaju mogućnosti za proizvodnju i montažu dijelova elektromobila, dok je za drugi prjekat rekao da je šansa za tekstilnu industriju Srpske.

On je podsjetio da je Vlada Srspke u oktobru, cijenjeći strateški interes o potrebi razvoja i primjene  modernih tehnologija u preduzećima, osnovala privredno društvo „Nikola Tesla“ u 100 odstotnom vlasništvu Republike koje će se baviti proizvodnjom, primijenjenim istraživanjem i eksperimentalnim razvojem.

Kovačević je naveo da je cilj osnivanja tog preduzeća povećanje obima proizvodnje preduzeća u Srpskoj i jačanje izvoza ugovaranjem poslova sa stranim kupcima i domaćim proizvođačima. NEZAVISNE

Advertisements

Posted on decembar 13, 2012, in Istočna Hercegovina and tagged . Bookmark the permalink. Postavite komentar.

Ostavite komentar

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

w

Povezivanje sa %s

%d bloggers like this: