U Trebinju obilježen „Dan Majke Zemlje“ (FOTO)

Danas je u našem gradu u organizaciji Slow Food Convivium Trebinje, Hercegovina obilježen „Dan Majke Zemlje“.

Dan Majke Zemlje obiljezen u Trebinju

Članovi ove organizacije su danas sa djecom iz dječijeg vrtića „Ciciban“ promovisali sve vrijednosti graha poljaka, tipičnog proizvoda iz Trebinja oko kog se i okupio ovaj Convivium.

„Proslava Dana Majke Zemlje se pridružuje stotinama događaja širom svijeta u važnom simboličnom momentu, ohrabrujući rad na lokalnom nivou kako bi se izgradio sistem proizvodnje održive i lokalne hrane demonstrirajući tako diverzitet zajednica hrane širom svijeta, a koje su dio globalne mreže onih koji se bore za bolju budućnost hrane“ istako je za TrebinjeLive Slobodan Vulešević.

Zajednice hrane širom svijeta 10. decembra slave lokalnu i održivu hranu u okviru četvrtog po redu Dana Majke Zemlje. U 2011. godini skoro 200.000 ljudi  iz 125 zemalja širom  pet kontinenata učestvovalo je u više od 1.000 pojedinačnih događaja kako bi se zaštitila, uživala ​​i promovisala hrana koju proizvode  mali poljoprivrednici i proizvođači.

Proslave su  se organizovale na farmama i u kućama, u restoranima, školama, lokalnim zajednicama, gradovima i ruralnim područjima na različitim mjestima koja odslikavaju jedinstvenost lokacije i kulturu hrane.

Inače, Slow Food je neprofitna, eko-gastronomska organizacija članova koji rade na promociji hrane koja je dobra – svježa i ukusna sezonska hrana koja nas povezuje sa lokalnom kulturom, čista proizvedena uz poštovanje zdravlja čovjeka i očuvanje njegove okoline, i fer – obezbjedjuje fer uslove za male proizvodjače i prihvatljive cijene za potrošače. Slow Food je međunarodna organizacija formiranan službeno 10.decembra 1989. i danas ima preko 100.000 članova u 160 zemalja. Mreža zajednica hrane Terra Madre (Majka Zemlja) je lansirana od strane Slow Food-a 2004. i sada broji više od 2,000 zajednica hrane, kuhara, edukatora i omladine.

Advertisements

Posted on decembar 10, 2012, in Istočna Hercegovina and tagged , . Bookmark the permalink. Postavite komentar.

Ostavite komentar

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

w

Povezivanje sa %s

%d bloggers like this: