Dan Republike – 29. novembar

29. novembar, kao Dan republike, kada je u Jajcu 1943. godine stvorena nova Jugoslavija, bio je najveći državni praznik. Tada su predstavnici partizanskog pokreta otpora proglasili federalno uređenje Jugoslavije, te ustanovili skupštinu Federativne Narodne Republike Jugoslavije 29. novembar 1945. godine.

Đaci prvaci su dobijali crvene pionirske marame, a studenti i omladinci partijske knjižice. Država je povodom Dana republike od 1964. godine dodjeljivala Nagradu AVNOJ, najviše priznanje najistaknutijim ličnostima.

Mada je 29. novembar kao praznik u BiH ukinut još početkom devedesetih godina, on se obilježava u Jajcu kao kulturna manifestacija “Dani AVNOJ-a”. Riječ je o skupu antifašista iz BiH, Slovenije i Hrvatske, koji njeguju tradiciju na ovaj važan istorijski događaj.

Ovaj paraznik se proslavljao dva neradna dana, 29 i 30 novembar. Poslednji put ga je kao neradni dan obilježila Srbija 2001.godine.

Advertisements

Posted on novembar 29, 2012, in Istočna Hercegovina, Zanimljivosti and tagged . Bookmark the permalink. Postavite komentar.

Ostavite komentar

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

w

Povezivanje sa %s

%d bloggers like this: