Administracija grada Trebinja zapošljava 165 radnika

U administrativnim službama opština i gradova Republike Srpske lani je na osnovu 66 raspisanih javnih konkursa zaposleno 140 radnika, među kojima su službenici, tehnički i pomoćni radnici, a najviše ih je dobilo posao u Doboju, Trebinju i Novom Gradu.Grb Trebinja

U lokalnoj administraciji u RS, prema posljednjim podacima Ministarstva uprave i lokalne samouprave koji su navedeni u izvještaju o sprovođenju člana tri Zakona o lokalnoj samoupravi za prošlu godinu, bio je zaposlen 5.131 službenik. Najviše ih ima u Banjaluci, ukupno 731, i Bijeljini – 304.

U dobojskoj administraciji je zaposleno 226 radnika, a lani je, na osnovu osam raspisanih konkursa primljeno 20 novih radnika, od toga dvoje sa magisterijumom, a ostali sa visokom stručnom spremom.

Trebinjska administracija broji 165 radnika, a na osnovu pet raspisanih konkursa zaposleno je 17 radnika, od čega je njih 14 dobilo posao u administraciji.

Pet konkursa je raspisano i u Novom Gradu, a posao je na kraju dobilo 15 od ukupno 55 zainteresovanih kandidata. Među onima koji su zaposleni, njih 14 dobilo je status administrativnog službenika, a jedan je pomoćni i tehnički radnik.

U opštini Novi Grad zaposleno je 110 radnika. U opštini Zvornik radi 170 administrativnih službenika, u Trebinju njih 165, Gradišci 168, Prnjavoru 151, te u Tesliću 104 službenika, a ekonomisti upozoravaju da je administrativni aparat u RS preobiman.

Član Udruženja ekonomista RS “SWOT” Miloš Todorović rekao je “Glasu Srpske” da je broj zaposlenih u javnom sektoru predimenzioniran.

– U odnosu na privredu, očigledno je da administracija u opštinama i na drugim nivoima ima više zaposlenih nego što bi trebalo – rekao je Todorović.

Ova slika, prema njegovim riječima, stvara veliko opterećenje po budžet.

– Troškovi za plate administracije su jedna od najvećih stavki koje imaju svi nivoi vlasti – kazao je Todorović.

U informaciji koju će na idućoj sjednici, zakazanoj za početak novembra, razmatrati Narodna skupština RS, navodi se da načelnici i gradonačelnici u 30 lokalnih zajednica lani nisu raspisivali javne konkurse za upražnjena radna mjesta u gradskoj, odnosno opštinskoj administrativnoj službi.

Konkursa za zapošljavanje novih radnika lani, između ostalih, nije bilo u Istočnom Sarajevu, Berkovićima, Bratuncu, Višegradu, Gradišci, Istočnoj Ilidži, Istočnom Novom Sarajevu, Jezeru, Kalinoviku, Kneževu, Kozarskoj Dubici, Kostajnici, Milićima, Mrkonjić Gradu, Nevesinju, Oštroj Luci, Rogatici, Rudom, Sokocu, Trnovu, Foči, Han Pijesku, Čajniču, Čelincu, Šekovićima i Šipovu.

Akta

Narodna skupština RS na idućoj sjednici razmatraće i izvještaj o izvršenom administrativnom nadzoru nad radom jedinica lokalne samouprave, iz kojeg je vidljivo da neke opštine nisu poništile ona akta za koja je utvrđeno da su nezakonita. Tako u Loparama nije poništena odluka o rasporedu radnog vremena službenika, tehničkih i pomoćnih radnika opštine, a ni pravilnik o naknadi troškova prevoza kod dolaska na posao i odlaska sa posla. Opština Foča nije poništila odluku o novčanoj naknadi odbornicima i članovima radnih tijela SO. Glas Srpske

Advertisements

Posted on oktobar 30, 2012, in Istočna Hercegovina and tagged . Bookmark the permalink. 4 komentara.

  1. Jos sad kada punoglavac dovede svoje ljude, imacemo administraciju od 300 ljudi.

  2. Silvana Petricevic

    E, pa nece moci. Ovi Ćukovi, idu kuci! Posebno ovi „mali novi mobingovani“ pripravnici. Zan se kako su prikupljali glasove. džaba he he

    • Slavko lopove vracaj penzije!

      Sva sreca pa nam je dosao preposteni i predobri Slavko na vlast! O njegovoj kapmanji punoj lazi, divljastva, prijetecih pisama, uvreda, vrijedjanja, nekulture, sirenja mrznje bi trebala da se pozabavi policija i sudstvo! Toliki nivo primitivizma u jednom covjeku odavno nisam vidio. Jos gori su ovi njegovi sljedbenici, poznati vec odavno gradjanima Trebinja po svom primitivizmu.

Ostavite komentar

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se / Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se / Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se / Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se / Promeni )

Povezivanje sa %s

%d bloggers like this: