Ljubinje hoće da se pripoji Crnoj Gori

Čelnicima opštine Ljubinje toliko je dozlogrdilo u ovoj državi da planiraju da narod pozovu na referendum, na kojem bi odlučili da se pripoje Crnoj Gori!

ljubinje hoce da se pripoji crnoj gori

Ukoliko bi ova ideja bila pretvorena u djelo, bio bi to prvi slučaj bijega jedne opštine u drugu državu na ovim prostorima.

Da u ovoj istočnohercegovačkoj opštini smještenoj u pograničnom pojasu prema Crnoj Gori ozbiljno razmišljaju o ovom nesvakidašnjem planu, „Glasu Srpske“ je rekao načelnik Ljubinja Vesko Budinčić iz Srpske demokratske stranke.

Načelnik sa najdužim stažom na toj poziciji u Republici Srpskoj, koji uskoro treba da preuzme i četvrti uzastopni mandat, kaže da ni on ni narod više nemaju strpljenja da čekaju.

– Godinama smo čekali u nadi da će doći bolja vremena. Na Ljubinje su, međutim, svi zaboravili. Od kada sam načelnik opštine, niko sa viših nivoa vlasti nije nas ni posjetio, a kamoli ponudio pomoć – kaže Budinčić.

To je, dodaje Budinčić, probudilo ideju da raspišu referendum na kojem bi se građani izjasnili da li da nastave da žive u istoj državi ili da se utope u Crnu Goru.

– Našu ideju podržavaju mnogi građani, jer za njih niko u ovoj zemlji neće da zna. Stanovništvu je siromaštva preko glave i ubijeđen sam da bismo dobili njihovu podršku na referendumu. Uostalom, mi gravitiramo ka Crnoj Gori i u svakom pogledu nam je najbliža – kazao je Budinčić.

Najave iz Ljubinja iznenadile su predstavnike Ministarstva uprave i lokalne samouprave RS.

– Takav zahtjev iz opštine Ljubinje nismo primili, a njihove želje ne želimo da komentarišemo – istakli su u Ministarstvu.

Uporište za svoju ideju u Ljubinju vide u Zakonu o referendumu i građanskoj inicijativi RS koji je na snazi od 2010. godine.

Prema odredbama tog zakona, Skupština opštine odluku o raspisivanju referenduma donosi većinom glasova ukupnog broja odbornika.

Prijedlog za raspisivanje opštinskog referenduma mogu podnijeti trećina odbornika, načelnik ili gradonačelnik, najmanje deset odsto birača upisanih u birački spisak opštine, odnosno grada ili 3.000 birača, ako je u birački spisak opštine, odnosno grada upisano više od 30.000 birača.

U Zakonu piše da, u slučaju da se građanskom inicijativom traži promjena Ustava, zakona, drugih propisa i opštih akata iz nadležnosti Narodne skupštine RS, lista potpisnika inicijative mora da sadrži najmanje 3.000 potpisa građana.

Poljoprivreda

U Ljubinju živi oko 5.000 stanovnika, koji se uglavnom bave poljoprivredom. Posljednjih godina i ta grana je zamrla, jer nema organizovanog otkupa proizvoda. Na području Ljubinja prije rata je bilo razvijeno stočarstvo, ali je i ono palo na niske grane, dok nekada poznati voćarski kraj ima tek pokoju omanju plantažu. GLAS SRPSKE

Advertisements

Posted on oktobar 26, 2012, in Istočna Hercegovina and tagged . Bookmark the permalink. 4 komentara.

  1. Vama u Ljubinju je dobro, šta se bunite jer da vam nije dobro nešto bi mjenjali za 20 godina. imali ste kozića, pa sada Budinčića 16 godina (hej jedan te isti 16 godina) i još se bunite.

  2. Šteta je što vas HVO i ABiH nisu prelazili, spalili i opljačkali…

  3. Pored Budinčića i fali vam još Miraš i Milo, j….m vas maloumne!

  4. Ovakva priča će biti i u Trebinju za koju godinu kad Slavko, Tonjo i Zonjo zakopaju Trebinje u svakom smislu!

Ostavite komentar

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

w

Povezivanje sa %s

%d bloggers like this: