U Gorici i Petrovom polju posmatran Mjesec (FOTO)

Zahvaljujući vedrom i toplom vremenu, neuobičajenim za oktobar, Trebinjsko astronomsko udruženje upriličilo je posmatranja neba teleskopom za učenike osnovnih škola “Sveti Vasilije Ostroški“ u Trebinjskom naselju Gorica i osnovnoj školi u Petrovom polju. Posmatranja su bila u okviru godišnjeg programa “Noći astronomije 2012“ isključivo namjenjenog osnovcima.

Posmatranje Mjeseca u Gorici i Petrovom polju

22. oktobra 2012. u večer, oko 120 učenika, poneki nastavnik i slučajni prolaznik imalo je priliku, od kojih velika većina po prvi put u životu, sa igrališta osnovne škole “Sveti Vasilije Ostroški“ da osmotri teleskopom Mjesec u prvoj četvrti na južnom nebu u sazviježđu Jarca. Zahvaljujući vedrom nebu i mirnoj atmosferi, fino su se uočavali mnogi krateri, planine i tamnija Mjesečeva “mora“. Pored Mjesečeve površine, bacio se pogled na sjajnije dvojne zvijezde i zvijezdana jata.

Sutradan, 23. oktobra, po prvi put Trebinjsko Astronomsko Udruženje je organizovalo posmatranje neba teleskopom za učenike osnovne škole u naselju  Petrovo polje. Ova prigradska osnovna škola ima samo 90-ak učenika od prvog do devetog razreda, ali ipak više od 40 učenika prisustvovalo je posmatranju i bilo u prilici po prvi put u svojim životima baciti pogled na detalje Mjesečeve površine. Pored Mjeseca posmatranog pri raznim uvećanjima, u okularu teleskopa našlo se dvojno jato zvijezda u sazviježđu Perzeja, jedan od najljepših objekata na nebu.

Posmatranja su bila popraćena pitanjima djece o teleskopima i nebeskim tijelima, što pokazuje njihovo interesovanje za astronomiju, nauku koja je gotovo nezastupljena u školskom sistemu obrazovanja Republike Srpske.

Advertisements

Posted on oktobar 24, 2012, in Istočna Hercegovina and tagged . Bookmark the permalink. Postavite komentar.

Ostavite komentar

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

w

Povezivanje sa %s

%d bloggers like this: