Trebinjac Igor Zirojević izdao prvu srpsku bogoslužbenu knjigu

U izdanju manastira Hilandara izašla je iz štampe „Antologija Božanstvene Liturgije, tom prvi“, autora Igora Zirojevića, koja je ujedno i prva srpska bogoslužbena knjiga vizantijskog pojanja u istoriji. Knjiga se od juče može nabaviti na štandu manastira Hilandara na Beogradskom sajmu knjiga.

zirojevic antologija

U knjizi ćete naći blagoslov Njegove Svetosti Vaseljenskog Patrijarha g. g. Vartolomeja, pozdravno slovo igumana Hilandarskog arhimandrita Metodija, autorov Predgovor i Uvod, koji se sastoji od dva teksta: O pojanju Božanstvene Liturgije (recezent teksta je episkop kruševački g. g. David) i Predstavljanje građe toma (svi tekstovi su na srpskom, ruskom i bugarskom jeziku) kao i izuzetno bogat repertoar svih napjeva od oblačenja arhijereja do jektenija ispred Heruvimske pjesme.

Ovo izdanje nam ne donosi samo izuzetno veliki broj autorovih melotvorenja (kompozicija) koje su pisane direktno na crkvenoslovesnkom jeziku, već i veliki broj prevoda grčkih kompozicija, od kojih neke ne samo da se prvi put pojavljuu na crkvenoslovenskom jeziku, već se prvi put objavljuju uopšte. Notni tekstovi su ukrašeni vizantijskim vinjetama i ukrasnim početnim slovima, i štampani su, po uzoru na stare muzičke rukopise, u crnoj i crvenoj boji.

Knjiga (notni dio) se sastoji od 14 poglavlja. U drugom dijelu Uvoda su dati komentari (muzikološki, istorijski, morfološki, teoretski, liturgiološki) kao i biografije svih kompozitora čije su kompozicije uvrštene u ovaj tom. Po sadržaju, ali i načinu na koji su tekstovi predstavljeni (u muzičkom i dizajnerskom smislu) knjiga je jedinstvena u svijetu. Knjiga je u A4 formatu, sa luksuznim tvrdim povezom, na 614 stranica.

Knjiga se može naći na štandu manastira Hilandara na Beogradskom sajmu knjiga..

Osim knjige, na istom štandu može se naći i CD Sprskog vizantijskog hora „Hristos u gradu Vitlejemu“. RADIO SVETIGORA

Advertisements

Posted on oktobar 22, 2012, in Istočna Hercegovina and tagged , , . Bookmark the permalink. 2 komentara.

 1. Valjda mu je zatrebalo?
  Milenko Popović, bivši paroh zagrebački, ojadio je Srpsku pravoslavnu crkvu za najmanje 550.000 australijskih dolara! Vernica iz Australije novac je poverila Milenku Popoviću uz obavezu da ga utroši za potrebe SPC-a, no on ga je uplatio na svoj privatni račun!

  Eparhija zagrebačko-ljubljanska SPC traži od bivšeg zagrebačkog paroha Popovića da Crkvi vrati 550.000 australijskih dolara (oko 45 miliona dinara) koje je, prema oceni vrha zagrebačke mitropolije, prisvojio protivno crkvenim, ali i svetovnim zakonima.

  Kako su objavili hrvatski mediji SPC će ove nedelje protiv Popovića podneti krivičnu prijavu.

  Kako je Milenko Popović godinama bio zagrebački paroh, darežljiva vernica svotu je poverila upravo njemu, a testamentom ga je obavezala da pare utroši za potrebe SPC-a. Testament je izvršen prošlog leta.

  Međutim, u to vreme Popović više nije bio zagrebački paroh jer je zbog sukoba s nadređenima u crkvenoj hijerarhiji te dužnosti razrešen još 2010.

  Umesto da donaciju vernice iz Australije prosledi Crkvi, Popović je donirani novac uplatio na vlastiti račun.

  Bivši paroh pravda se da je novac nameravao dati Srpskoj pravoslavnoj crkvi, ali uz uslov da se ne potroši na skupu zgradu novosagrađene Pravoslavne opšte gimnazije „Kantakuzina Katarina Branković“, nego u druge svrhe.

Ostavite komentar

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se / Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se / Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se / Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se / Promeni )

Povezivanje sa %s

%d bloggers like this: