Mladi socijaldemokrati OO Trebinje izdali saopštenje za javnost

Mladi socijaldemokrati OO Trebinje izdali su  saopštenje za javnost, koje naš portal prenosi u cjelosti.

msd

– Povodom dešavanja koja su usko povezana sa Lokalnim izborima 2012. godine u Trebinju i najave Predsjednika Milorada Dodika o raspuštanju opštinskih odbora, Mladi socijaldemokrati Trebinje imaju obavezu da se oglase i zauzmu jasan stav.

Obzirom da smo dobrim dijelom upoznati sa radom pojedinaca za vrijeme kampanje koje su u velikoj mjeri podijelile članove SNSD-a, a dugogodišnje članove primorali na napuštanje partije i otvorenu podršku kandidatu za gradonačelnika Nebojši Vukanoviću, smatramo da je trebalo reagovati mnogo ranije. Osjećamo i svoju odgovornost, jer je veliki broj naših aktivista ogorčen i ostavljen na cjedilu gubitkom SNSD-a na lokalnom nivou vlasti, ali se isto tako nadamo da ni sada nije prekasno.

Naime, OO SNSD Trebinje, počeo je svoj sunovrat za vrijeme Opštih izbora 2010. godine, kada su na značaju dobili isključivo zaposleni u sistemu Elektroprivrede, zbog svog uticaja na zapošljavanje i mogućnosti raspolaganja finansijskim sredstvima. Tada se prvi put otvoreno postavljaju lični interesi ispred interesa partije i samog grada. Potpuno su zapostavljeni dugogodišnji članovi i aktivisti SNSD-a, a prioritet dobili „preletači“ koji su oslabili naše biračko tijelo. Vođena je takva kampanja da ni jedan kandidat iz Trebinja ne dobije mandat u Skupštini RS, već da dobro pozicionirani kandidati dobiju mogućnost kupovine glasova i zloupotrebe položaja. Isti recept je primjenjen i u ovoj predizbornoj kampanji.

Kandidat za gradonačelnika dr Dobroslav Ćuk daje potpuno nezaslužena ovlaštenja Luki Petroviću (Rukovodiocu investicija u HET-u i predsjedniku FK Leotar) i Lazaru Brkoviću (predsjedniku MSD OO Trebinje i vlasniku više privatnih preduzeća preko kojih prvoimenovani obavlja malverzacije putem javnih nabavki), te im prepušta, mogućnost da diktiraju sastav odbornika u Gradskoj Skupštini, logistiku i vođenje predizborne kampanje, nesvjestan da će i sam biti žrtva iste.
Na taj način im je omogućio lobiranje za ličnu kampanju Luke Petrovića koji je, pokazalo se, imao za cilj lični rejting i plan da oslabi pozicije Dobroslava Ćuka te se nametne kao jedini adekvatan kadar za rukovođenje trebinjskim SNSD-om i trasira sebi put kao budućem kandidatu za gradonačelnika. A nije nikakva tajna da je Petrović već vidio sebe na toj poziciji, koja mu je ovaj put izmakla. Olakšavajuća okolnost u planu Petrovića bi bila, da ipak, jedan mandat dobije opozicija kako se građani ne bi zasitili SNSD-a.

Početak kampanje je obilježilo „privođenje“ omladine na razgovore kod Lazara Brkovića i otvoreno lobiranje u korist Luke Petrovića. Pomenuti dvojac je tokom kampanje prodavao bonove za gorivo namjenjene stranačkim aktivistima, te obezbjeđivao druge privilegije aktivistima koji su radili samo za Petrovića.
U jeku kampanje su se pojavljivale razne pritužbe naših glasača koje je Petrović lobirao da glasaju isključivo za njega, isključujući kandidata
SNSD-a za gradonačelnika kao opciju. Iz „još uvijek nepoznatih“ razloga, Ćuk pokušava da „umiri“ ovakvu antikampanju, te Petroviću dopušta da u opštinski izborni štab uključi i Narodnog poslanika iz Nevesinja, koji nema nikakve veze sa OO SNSD Trebinje, Iliju Tamindžiju, čije su uske rodbinske veze sa Petrovićem poznate.
Ove radnje su ukazivale na degradiranje kako kandidata za gradonačelnika, tako i kandidata za odbornike sa kojima nisu imali interesni dogovor, ali nije postojao nikakav materijalni dokaz (što je savim logično) koji bi potvrdio takve namjere. Međutim, sugestije glasača jasno ukazuju na to da su malverzacije bile i više nego transparentne.
Vođenje politike MSD-a (Lazara Brkovića) rezultirao je time da nijedan kandidat za odbornika iz reda mladih nije bio ni blizu ulaska u skupštinske klupe iako tijelo MSD-a u Trebinju broji više od 1000 članova.
Dešavanja nakon izbora ukazuju na postojanje, ne samo nepravilnosti u radu SNSD, nego i nelegalnih radnji tokom samih izbora. Ubrzo nakon rezultata izbora koji su potvrdili djelovanje Petrovića i Brkovića, prvi je „nestao“ iz Trebinja, a drugi biva pretučen u ličnom obračunu, upravo iz gore navedenih razloga.
Rezultati izbora su matematički pokazatelji koliko je Dobroslav Ćuk uskraćen za podršku od strane kandidata kome je omogućio najveći prostor za djelovanje. Postoji opravdan strah da će jedna snažna partija kao što je SNSD pretrpjeti još veći gubitak osnivanjem stranke od strane Nebojše Vukanovića.
Pogrešna politika koja se sprovodi već duže vrijeme u OO SNSD Trebinje dovela je Slavka Vučurevića kandidata opozicije na čelo grada.

Kao mladi socijaldemokrati, ne možemo da prihvatimo da partiju u koju smo se učlanili radi njenog političkog programa i ideologije, vode ljudi poput Petrovića i Brkovića, dok raspolažemo sposobnim i obrazovanim kadrovima sa reputacijom. A kako nije opcija ni već oslabljeni Ćuk, postoji mogućnost većeg odliva članstva i dodatno slabljenje SNSD-a. Nadamo se da će rukovodstvo partije pronaći adekvatno rješenje, nezavisno od interesnih lobija i istrošenih kadrova, koje će imati apsolutnu podršku Glavnog odbora SNSD-a, jer samo na taj način možemo da povratimo ugled SNSD-a kod građana, navodi se u saopštenju MSD OO Trebinje.

12.10.2012.god.                                                               Mladi socijaldemokrati Trebinje

Advertisements

Posted on oktobar 12, 2012, in Istočna Hercegovina and tagged . Bookmark the permalink. Postavite komentar.

Ostavite komentar

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

w

Povezivanje sa %s

%d bloggers like this: