Dodik: RS podržava buduće roditelje

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je u Trebinju da će i ubuduće u kontinuitetu finansijski podržavati proceduru vantjelesne oplodnje, te da će se založiti da to postane obaveza zdravstvene zaštite.

Dodik RS podrzava buduce roditelje

Dodik je, nakon posjete Udruženju porodica sa problemom steriliteta „Bebe“ u Trebinju, podsjetio da su prošle godine odobrena sredstva za drugu proceduru vantjelesne oplodnje parovima u Srpskoj, te dodao da će ovi parovi i dalje imati podršku da bi se ostvarili kao roditelji.

„Sreća koju sam vidio u očima bračnih parova koji su na ovaj način uspjeli da postanu roditelji predstavlja nesumnjivu satisfakciju“, rekao je Dodik, te istakao da društvo u cjelini treba da posveti više pažnje ovakvim aktivnostima.

Prema njegovim riječima, do sada je praksa bila da se ljudi bore sami, individualno, ali mnogi nisu u mogućnosti da finansiraju takve procedure, zbog čega se mora pokazivati društvena odgovornost.

„Kao predsjednik Republike Srpske razmotriću mogućnost da ova vrsta procedure bude obaveza zdravstvene zaštite za sve, dok to biološki i fizički može da se primjenjuje“, istakao je Dodik.

Predsjednik Udruženja „Bebe“ Snežana Misita zahvalila je predsjedniku Republike Srpske za izdvojena sredstva za drugu proceduru vantjelesne oplodnje, nakon koje će ona poslije 16 godina postati majka.

„Nadam se da će predsjednik i ubuduće imati sluha za druge porodice da se ostvare kao roditelji“, istakla je Misita, te dodala da je predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik, izdvajajući sredstva za ovu namjenu, pokazao pravi put kako se treba boriti protiv bijele kuge.

Kao znak zahvalnosti Misita je predsjedniku Republike Srpske, u ime Udruženja, poklonila ikonu Bogorodice.

Udruženje porodica sa problemom steriliteta „Bebe“ iz Trebinja osnovano je 2010. godine i trenutno ima 100 parova iz istočne Hercegovine. Od osnivanja vještačkom oplodnjom rođeno je 14 beba, a potomstvo trenutno očekuje osam parova. SRNA

Advertisements

Posted on septembar 29, 2012, in Istočna Hercegovina and tagged . Bookmark the permalink. Postavite komentar.

Ostavite komentar

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

w

Povezivanje sa %s

%d bloggers like this: