Radojičić – Narodna skupština bila je i ostala glavni bedem odbrane i jačanja Srpske

Narodna skupština Republike Srpske tokom dvadeset godina postojanja bila je i ostala jedan od simbola i glavnih bedema odbrane i jačanja Srpske, izjavio je danas u Trebinju predsjednik parlamenta Igor Radojičić.

 Narodna skupstina Republike Srpske 1991-2011. godineRadojičić, koji je danas u Muzeju Hercegovine otvorio izložbu „Narodna skupština Republike Srpske 1991-2011. godine“, istakao je da je parlament Srpske, uprkos teškim i burnim vremenima u kojima je radio bio reprezent interesa Srpske.

„Zahvaljujući istrajnosti, hrabrosti i mudrosti, iskazanim svih ovih godina, Republike Srpska ima svoje ustavno-pravno uređenje, svoj sistem koji je čini modernom, koja se svakodnevno bori za bolji život svojih građana i očuvanje izvornog dejtonskog statusa u složenoj bosanskohercegovačkoj zajednici“, kaže Radojičić.

On je rekao da Narodna skupština danas predstavlja moderan parlament koji obavlja redovnu zakonodavnu djelatnost i može se pohvaliti angažovanim radnim tijelima, brojnim skupovima, saradnjom sa nevladinim sektorom, te međunarodnim sporazumima i intenzivnim kontaktima u inostranstvu, te planiranjem usklađivanja sa evropskim pravnim nasljeđem.

Radojičić je naveo da se razvoj Narodne skupštine može podijeliti u nekoliko mikroperioda, i to period od osnivanja do donošenja Dejtonskog mirovnog sporazuma 1995. godine, drugi koji je počeo 1996.godine i trajao do donošenja skupštinskih amandmana na Ustav Republike Srpske 2002, te treći period od 2002. godine do danas, koji je obilježen velikim pritiscima međunarodne zajednice.

Često nije bilo lako odlučivati u parlamentu Srpske, ali ono što je obilježilo svih ovih dvadeset godina jeste stabilna borba za Republiku Srpsku u ratu i u miru, polazeći od osnovne ideje – Srpska uređenija, jača i bolja“, naglasio je Radojičić.

Izložbu je priredio Arhiv Republike Srpske, a prvi put je postavljena 24. oktobra 2011. godine u Banjaluci od kada se organizuje širom Srpske.

Otvaranju izložbe, osim brojnih predstavnika privrednog, političkog i kulturnog života grada, prisustvovala je i zamjenik ministra za prosvjetu i kulturu Republike Srpske Irena Soldat-Vujanović. SRNA

Posted on septembar 21, 2012, in Istočna Hercegovina and tagged . Bookmark the permalink. Postavite komentar.

Ostavite komentar

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se / Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se / Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se / Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se / Promeni )

Povezivanje sa %s

%d bloggers like this: