Znate li koji virusi trenutno „haraju“ netom?

Čak 62 odsto korisnika nije čulo za opasne viruse. Da li znate koji su to virusi trenutno „na slobodi“ i kako mogu da naude vašem kompjuteru i vama.

virusi koji haraju netomStuxnet, Duqu, i Zeus su imena najopasnijih pretnji na internetu, a o njima se pisalo i van specijalizovanih medija namenjenih računarskim tehnologijama. Međutim, izgleda da mnogi korisnici i dalje nisu upoznati sa njima. Istraživanje koje je nedavno sprovela istraživačka kompanija O+K pokazuje da skoro dve trećine ispitanika nikada nije čulo za njih, dok 28 odsto anketiranih o njima zna samo opšte informacije.

Ispitanike iz 25 zemalja su takođe pitali o „zero-days“ i botnet napadima, a rezultat je bio gotovo isti – nisu znali ništa više o ovim pretnjama nego o već pomenutim virusima. Međutim, ovi rezultati nisu u potpunosti loši, jer integrisana antivirus rešenja štite uređaje od najnovijih pretnji, bez obzira koliko vlasnici znaju o njima.

Istovremeno, korisnici koji ne shvataju koliku opasnost predstavljaju zlonamerni programi, ne mogu u potpunosti razumeti ni potrebu za odgovarajućim bezbednosnim rešenjima. Prema istraživanju, ovo je zapravo najozbiljniji problem. Skoro polovina korisnika računara i vlasnika laptopova smatra da su njihovi podaci relativno bezbedni. Čak 8,5 odsto ispitanika smatra da njihovom desktop ili laptop računaru nije potrebna nikakva dodatna zaštita.

Zapravo, samo jedan uspešan zloćudni program može da dovede do gubitka svih važnih podataka koje korisnik čuva na računaru.

Situacija sa mobilnim uređajima je još komplikovanija: 16 odsto vlasnika tablet uređaja i 15 odsto korisnika modernih smart telefona sigurno je da njihovi uređaji nisu u opasnosti. Manje od polovine svih mobilnih korisnika sumnja u svoju bezbednost, oni smatraju da su njihovi uređaji više ili manje zaštićeni.

Generalno, većina korisnika potcenjuje opasnost koju virusi predstavljaju za njihove uređaje i podatke.

Rezultat je ovakav jer korisnici jednostavno ne znaju kako zlonamerni programi prodiru u računar, kako se ponašaju i kakvu štetu mogu naneti.

Takođe je zanimljiv stav korisnika prema softverskim paketima koji koriste napredne cloud tehnologije, kao što je paket Kaspersky Security Network. Više od četvrtine ispitanika (27 odsto) nikada nije čulo za takva rešenja. Većina ispitanika (57 odsto) je čulo za njih, ali nisu zainteresovani, a samo 16 odsto ispitanika već koristi rešenja koja podržavaju ove tehnologije.

Ovo nikako nije ohrabrujući rezultat, s obzirom da je cloud tehnologija ta koja obezbeđuje da antivirus program dobija podatke o novim pretnjama i tako pruža potreban nivo zaštite. (MONDO)

Advertisements

Posted on septembar 16, 2012, in Zanimljivosti and tagged . Bookmark the permalink. Postavite komentar.

Ostavite komentar

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se / Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se / Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se / Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se / Promeni )

Povezivanje sa %s

%d bloggers like this: