Skinuta oznaka tajnosti sa nalazišta supertvrdih dijamanata u Rusiji

Naučnici Instituta geologije i mineralogije Sibirskog odeljenja Ruske akademije nauka u Novosibirsku objavili su do sada tajnu lokaciju nalazišta supertvrdih dijamanata, preneli su danas ruski mediji.

dijamanti

Nalazište dijamanata, duplo tvrđih od običnih, locirano je na granici Krasnojarskog kraja i Jakutije, u oblasti kratera nastalog padom meteorita pre 35 miliona godina.

Sovjetski naučnici su još sedamdesetih godina tamo pronašli prve dijamante – impaktite sa neobičnim svojstvima: bili su dvostruko tvrdji od običnih i imali su drukčiju strukturu, ali kako je u to vreme počela izgradnja fabrika za prozivodnju sintetičkih dijamanata, proučavanja su obustavljena a na podatke o nalazištu stavljena je oznaka tajnosti.

Posle skidanja oznake tajnosti geolozi su mogli da se vrate proučavanju svojstava tog minerala.

Kako kaže direktor instituta Nikolaj Pohilenko, „već prvi rezultati istraživanja dovoljni su da se može govoriti o mogućem prekoretu na celokupnom tržištu dijamanata“.

Resursi supertvrdih dijamanata, koji se nalaze u stenama kratera Poligaj znatno premašuju sve ispitane svetske rezerve – reč je o trilionima karata, rekao je Pohilenko i, poređenja radi, naveo da se danas ispitane rezerve nalazišta u Jakutiji ocenjuju na milijardu karata.

Zamenik direktora instituta „Jakutnipromalmaz“ Genadij Nikitin rekao je za Itar-tas s da poligjaski dijamanti „mogu da preokrenu sve, a šta će onda biti sa cenama na tom tržištu, nije jasno“.

Prema rečima akademika Pohilenka, impaktnim dijamantima daju dodatnu vrednost neobična abrazivna svojstva i velike razmere zrna.

„To značajno širi sferu njihove industrijske primene i čini ih vrednijim za industrijsku namenu, u obradi metala, izradi efikasnih poluprovodnika i slično“, objasnio je naučnik.

On je dodao da nigde u svetu dosad nisu pronadjeni impaktiti sa takvim karakteristikama, što ekspertima daje mogućnost da govore o njihovom vanzemaljskom poreklu i o tome da Rusija postaje jedini vlasnik neograničenih rezervi jedinstvene sirovine, koja je tražena u sferi savremenih tehnologija.

Prema proračunima naučnika, rezerve te sirovine „biće dovoljne čitavom svetu na tri hiljade godina“, a primena tih minerala, kako smatraju, u prerađivačkoj industriji u stanju je da izvrši tehničku revoluciju.

Niz krupnih korporacija već je pokazao ozbiljno interesovanje za tu sirovinu, a o tome je bilo reči i na okrugom stolu „Za novu ekonomiju, novi materijali“, održanom u okviru novosibirskog foruma „Intera 2012“. BLIC

Advertisements

Posted on septembar 16, 2012, in Zanimljivosti and tagged . Bookmark the permalink. Postavite komentar.

Ostavite komentar

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

w

Povezivanje sa %s

%d bloggers like this: