Svemirski lift do Mjeseca

Kompanija “Liftport”, sa sedištem u Kaliforniji, tvrdi da bi svemirski lift kojim bi se prevozili ljudi i roboti do Meseca mogao danas da se napravi.

nasa lift

Radikalni “Liftportov” sistem mogao bi da omogući jeftini i jednostavan pristup na površinu Meseca uz pomoć trakastog kabla, objašnjavaju stručnjaci. Kompanija, na čijem čelu se nalazi bivši inženjer NASA, počela je na svom sajtu da prikuplja novac za prvi deo projekta.

Prvi koraci su testiranje lifta visine dva kilometra na Zemlji, nakon čega treba da usledi rad na “mesečevom liftu”. U početku bi se koristio svemirski lift koji treba da poveže Mesec sa svemirskom stanicom.

“Liftport grupa” namerava da prikupi 8.000 dolara od korisnika preko sajta “kickstarter” za prvu fazu, koju čini pravljenje plutajuće platforme spojene kablovima sa Zemljom, kako bi robot mogao da se popne na visinu od dva kilometra.

“Pre oko šest meseci smo napravili glavni proboj za koji mislimo da će transformisati ljudsku civilizaciju i želimo da i vi postanete deo toga”, napisao je Majkl Lejni, predsednik kompanije “Liftport grup” na njenom sajtu.

“Lično sam učestvovao u NASA istraživanju od 2001. do 2003. godine. Moja kompanija ‘Liftport’ nastala je iz rezultata tog istraživanja”, kaže Majkl i dodaje da bi ovaj koncept mogao postati stvarnost u narednih osam godina.

Kompanija treba da sakupi sumu od još tri miliona dolara koji bi joj omogućili da napravi jednogodišnju studiju izvodljivosti za projekat svemirskog lifta do Meseca.
Stručnjaci kažu da će svemirski lift do Meseca imati manje komplikacija nego svemirski lift na Zemlji jer Zemljin prirodni satelit ima manju gravitaciju.

Predstavnici “Liftporta” nadaju se da bi njihova tehnologija mogla da se koristi i za druge primene. Na primer, njihova konstrukcija mogla bi da se koristi i kao jeftine “kule” za komunikacijske sisteme na Zemlji, koje bi obezbeđivale bežični internet, nadzor useva, šumskih požara, a mogle bi da posluže i kao mesto za postavljanje kamera koje bi snimale posledice prirodnih katastrofa. BLIC

Advertisements

Posted on septembar 2, 2012, in Zanimljivosti and tagged . Bookmark the permalink. Postavite komentar.

Ostavite komentar

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

w

Povezivanje sa %s

%d bloggers like this: